Henk Ermers, coördinator informele zorg regio Cuijk. (tekst en foto: Lidwien Buné en Josje Goos)
Henk Ermers, coördinator informele zorg regio Cuijk. (tekst en foto: Lidwien Buné en Josje Goos)

Welzijnsaanbod van Castella voor senioren Cuijk

Voor senioren in Cuijk wordt van alles georganiseerd op actief en creatief gebied, omdat velen langer thuis blijven wonen, zelfstandig of onder begeleiding van zorg door familie en/of derden. Thuiszitten kan gaan vervelen en contacten kunnen minder gaan worden. De senior gaat dan sneller achteruit in zijn geestelijke en lichamelijke gezondheid.

Het KBO van Cuijk heeft meerdere programma's voor deze doelgroep. Echter voor sommigen wordt het moeilijker om alles te kunnen bijbenen vanwegen hun beperkingen. Zij haken af als het te snel gaat of te lang duurt.

Op zijn kantoor in Castella vertelt Henk Ermers: "Bijvoorbeeld het jaarfeest van KBO kan voor sommige leden te lang duren. Voor deze mensen wordt geregeld dat zij later mogen aanschuiven en eventueel eerder mogen weggaan. Zij zijn er dan alleen bij het eten of alleen bij de muziek."

Castella heeft voor haar bewoners, maar ook voor de senioren die niet in Castella wonen, een activiteitenkalender. Elke maand wordt deze uitgegeven in de 'Castella' die men op aanvraag kan ontvangen. Per dag staat aangegeven wat en waar er iets georganiseerd wordt. De ouderenverpleegkundige wijst bij een huisbezoek wat de mogelijkheden zijn zodat de senior, eventueel samen met familie en/of zorg kunnen uitzoeken welke activiteit het meest aanspreekt.

Het tempo van deze activiteiten is langzamer, gemoedelijker en het hoofddoel is samen zijn, niks overhaasten en actief onder de mensen zijn. In het boekje: "Welzijnsaanbod Castella", dat aan te vragen is via Henk Ermers, staat een groot aanbod aan diverse dagbestedingen / daginvullingen zoals: wandelen, luisteren naar klassieke muziek, tekenen en schilderen, handwerken, zitdansen, biljarten, kaarten, sjoelen, puzzeluur, bingo en nog veel meer. Henk vertelt verder: "Bijvoorbeeld het puzzeluur op de dinsdagochtend in 't Fort trekt veel belangstellenden: naast het puzzelen met puzzelstukjes, worden ook kruiswoordpuzzels, Zweedse puzzels en doorlopers opgelost. Tevens is het doorbladeren van tijdschriften en een kopje koffie drinken een aangename afleiding voor de geest die niet meer op volle toeren werkt." Veel van deze activiteiten zijn gratis en je hoeft geen lid te worden. Voor sommige van deze activiteiten wordt een kleine vergoeding gevraagd. Kan men niet zelfstandig naar 't Fort of Castella komen, kan men vervoer regelen via de vervoersdienst van het SWOC.

Henk legt uit dat er altijd vrijwilligers nodig zijn: "Graag nodigen wij u uit om u als vrijwilliger aan te melden bij mij: h.ermers@pantein.nl of 0485 844 478."

Meer berichten