Om alle leerlingen nog beter voor te lichten verzorgde arts Gert van Lieshout een korte presentatie over kanker. (foto: Tom Oosthout)
Om alle leerlingen nog beter voor te lichten verzorgde arts Gert van Lieshout een korte presentatie over kanker. (foto: Tom Oosthout)

'Meelopen is ook in je eigenbelang'

Het Merletcollege Cuijk is zeer actief bezig om van het Rondje Merlet wandel mee voor KWF op vrijdagavond 14 december een groot succes te maken. Docent LO Janneke Jansen: "Onze mentorlessen staan ook in het teken van deze bijzondere kerstactie. Andere jaren deden alleen de eerste klassen mee, dit jaar de hele school."

door Jos Janssen

"Met de leerlingen wordt besproken hoe kunnen wij een bijdrage leveren door ons te laten sponsoren om zo een groot bedrag te kunnen halen. We stellen het niet verplicht maar we enthousiasmeren iedereen. Andere jaren hadden we acties voor o.a. Nepal waar ook enkele van onze leerlingen naar toe gingen."

Om alle leerlingen nog beter voor te lichten verzorgde arts Gert van Lieshout voor alle bovenbouwleerlingen een korte presentatie over kanker. "Ik ben zelf niet meer actief als huisarts. Maar mag me nog wel vijf jaar lang arts noemen. Geef vooral cursussen aan apothekers, huisartsen en schrijf cursussen. " Met de pakkende titel ""Kanker is vaker wel dan niet te genezen" vertelde hij de Merletleerlingen een indrukwekkend verhaal over zijn eigen ziekte, maagkanker, welke door verwijdering van de maag inmiddels voor bij is. "Er moet iets anders zijn waaraan ik dood ga." Confronterend waren de cijfers over kanker. "Een op de twee mannen zal kanker krijgen en een op de drie vrouwen. Dat geldt ook voor jullie. Voor de bestrijding en genezing wordt deze loop op 14 december georganiseerd. Daarom is het voor jullie zo goed om daar aan deel te nemen. Het is ook in jullie eigenbelang. Onthoud goed van alle kankergevallen is 64% te genezen. Mede mogelijk gemaakt door het KWF. Het KWF bestrijdt kanker door onderzoek te subsidiëren maar ook door voorlichting en patiënten te ondersteunen."

Met zijn krachtige stem presenteerde de voormalige huisarts uit Mill vele cijfers. De leerlingen werden er rumoerig onder omdat dit toch wel veel indruk maakte. "We zijn de laatste vijf jaar in overlevingskans flink gestegen. Van 59% naar 72%. Maar door de stijgende leeftijden komen er 1% meer gevallen bij. De kans dat jullie gemiddeld 80 jaar worden is heel erg groot." Het ontstaan van kanker in je lichaam leidde bij sommige tot rillingen. "Het constateren van kanker kan ook vaak goedaardig zijn, maar helaas ook kwaadaardig. We moeten het proberen voor te zijn. Dus zeker niet gaan roken. Andere oorzaken zijn asbest, zonlicht, alcohol en een maagbacterie welke mijzelf trof. In 5 tot 10% is het erfelijk. Gelukkig kunnen we bij drie van de vier kinderen genezen. Jullie moeten zorgen voor voldoende beweging en vermijdt veel suikers." Verhalen delend verlieten de leerlingen onder de indruk de aula. Een van hen wilde nog wel eens weten hoe je kunt eten zonder maag: "Mijn slokdarm gaat rechtstreeks naar de darmen en zegt op een gegeven moment, je hebt genoeg gegeten."

Meer berichten