John Thijssen bij het kenmerkende logo van JVC Cuijk. (Foto: Gerno de Haas)
John Thijssen bij het kenmerkende logo van JVC Cuijk. (Foto: Gerno de Haas) (Foto: Gerno de Haas)

JVC Cuijk Onder 23 vormt springplank

Met een verpletterende 13-1 zege op sv TEC debuteerde JVC Cuijk Onder 23 vorige maand in de Fair Play Cup. Een droomstart in de nieuwe competitie voor talenten van regionale topamateurclubs. "Dit nieuwe team vormt een extra springplank naar het eerste elftal."

door Sander Berends

Hij kijkt achterom. Het ingelijste JVC Cuijk-logo in de bestuurskamer is tekenend voor het beleid dat de club heeft ingezet en waarvan ook het nieuwe Onder 23-team een uitvloeisel is. "We proberen spelers het JVC-DNA mee te geven", vertelt John Thijssen. "Eerst komt de club, dan het team en dan het individu. Als we het individu ontwikkelen, wordt het team automatisch beter en dat zorgt ervoor dat JVC Cuijk een nog groter eigen gezicht in de regio creëert. Dat vormt weer een signaal om hier te komen spelen en zorgt voor een groter samenhorigheidsgevoel binnen de vereniging om de gestelde toekomstdoelen te realiseren. Jarenlang vertrokken spelers, waarin door de club was geïnvesteerd, als ze senior werden. De stap naar het eerste elftal was te groot. Dat gat wordt na Zaterdag 1 nu mede verkleind door JVC Onder 23."

De 47-jarige Cuijkenaar is trainer van het nieuwe team, dat is samengesteld uit spelers van het eerste zaterdag- en zondagteam en jongens uit de Onder 19. "Voor spelers, die terugkomen van een blessure of wedstrijdritme missen, een ideale uitkomst. Talenten kunnen juist ruiken aan een hoger niveau en de wedstrijden als springplank gebruiken. De Fair Play Cup is een prima podium."

JVC Cuijk Onder 23 speelt in een enkele competitie vijf wedstrijden tegen topamateurclubs uit Zuid-Gelderland gevolgd door een finale op 23 april. De winnaar krijgt een geldprijs. "We nemen de competitie serieus. Geen enkele club scoort er zomaar dertien", doelend op het openingsduel met TEC. "Net na rust maken we 5-1 en 6-1 en bleven geconcentreerd. Die discipline en gretigheid zegt veel en doet een trainer goed."

Het past bij de weg die JVC Cuijk op technisch vlak drie jaar geleden is ingeslagen. Een nieuwe commissie, waarin naast Thijssen momenteel ook Eric van Dreumel, Robert Weijers en Hans Toussaint plaatshebben, zette niet alleen in op een regionaal getinte selectie. Het invullen van cruciale posities binnen de jeugdselecties kreeg dezelfde prioriteit. "We haalden onder andere trainers met veel voetbalknowhow en een JVC-hart terug. Vakmensen met gogme en voetbaldrive. Bijna elk standaard jeugdteam wordt nu getraind door een gediplomeerde trainer. We werken met technisch coördinatoren per drie leeftijdscategorieën en elke trainer heeft een collega als klankbord. De lijnen zijn kort, het beleid wordt beter bewaakt en aangestuurd en iedereen op waarde ingeschat. JVC Cuijk kan voor haar selectie niet meer terugvallen op de budgetten van jaren geleden. We moeten innovatief zijn. Onze kracht ligt daardoor in het jeugdvoetbal. Een van onze peilers is dat we onderscheidend moeten zijn met het niveau van onze jeugdafdeling, waarbij de lijnen tussen recreatief en prestatief voetbal steeds kleiner worden."

De club ligt steeds meer op schema. "We kijken naar de korte en lange termijn. Onder 13 en 15 speelt Tweede Divisie. Op termijn willen we realiseren om met alle standaardteams minimaal op Derde Divisieniveau te acteren. Organisatorisch valt alles steeds beter in elkaar. Dat sluit mooi aan op de lijfspreuk die we binnen de club hanteren. 'JVC Cuijk, de club van ons allemaal'."

Meer berichten