De Europa-dagen in de Franse plaats Lalinde. (foto: eigen foto)
De Europa-dagen in de Franse plaats Lalinde. (foto: eigen foto)

Bijzonder jaar met zustersteden

2018 was voor de vriendschapsband Linden groet Linden-Cuijk een jaar met drie internationale bijeenkomsten met de zustersteden. De Europa-dagen vonden plaats in Lalinde-Frankrijk, de jeugddagen in Lalín-Spanje en het golftoernooi in Linden-Duitsland.

door onze redactie

In mei is er een delegatie van 8 deelnemers afgereisd naar Lalinde-Frankrijk voor de Europadagen. Deze dagen stonden in het teken van het Europese onderwerp De ontwikkeling in duurzame energie. Wethouder Gerald Stoffels gaf een presentatie over het beleid van de gemeente Cuijk. Tijdens de conferentie is er teruggekeken op de bijeenkomsten van de afgelopen twee jaren, is er een planning gemaakt voor de toekomst en heeft elke afvaardiging zijn eigen inbreng gehad. De jeugdige deelnemers hebben afspraken gemaakt over het vervolg van de jeugddagen.

Uiteraard was er ook tijd om de omgeving te verkennen rondom het thema duurzame energie en hebben we genoten van de vriendschap, de gastvrijheid en van de Franse keuken. In juli zijn er 10 jeugdigen vertrokken naar Lalín-Spanje voor een week vol afwisselende activiteiten. Het thema was Inclusie: oplossingen voor discriminatie in Europa. Op het programma stonden onder andere: zwemmen in een rivierzwembad, een bezoek aan de stad Vigo en verschillende workshops. Ook heeft elke groep een typisch gerecht gemaakt uit hun eigen streek.

Buiten de officiële uitwisselingen worden de laatste drie jaren golftoernooien georganiseerd tussen drie stedenbanden: St. Georgen am Walde-Oostenrijk, Cuijk-Nederland en Linden-Duitsland. Dit jaar vond het toernooi plaats in Duitsland. De bedoeling was om elkaar beter te leren kennen en ideeën en kennis uit te wisselen met als achtergrond de versterking van de onderlinge banden. Kenmerkend was de ontspannende en gezellige sfeer zowel op de golfbaan als bij andere activiteiten. In 2019 is Oostenrijk aan de beurt om het golftoernooi te organiseren. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Johan Kooi: johannes.kooi@live.nl.

Meer berichten