De studenten Jara Thijssen en Imke Hermens deden veel vakkennis op in de kerstwinkel van Via Cannella.(foto: Tom Oosthout)
De studenten Jara Thijssen en Imke Hermens deden veel vakkennis op in de kerstwinkel van Via Cannella.(foto: Tom Oosthout)

Vakkennis opdoen in de kerstwinkel

Als vierdejaarsstudenten aan ROC de Leijgraaf uit Cuijk deden Jara Thijssen uit Haps en Imke Hermens uit Malden veel vakkennis op afgelopen zondag in de Cuijkse kerstwinkel van Via Cannella. "Een mooie combinatie voor ons. We leren hier heel veel in de praktijk en we houden allebei van de gezelligheid rond kerstmis."

door Jos Janssen

Van school uit verzorgden de twee studenten een project in het kader van food en hospitality: "Dit project duurde een middag. We hebben de hele voorbereiding gedaan. Dat betekent een plan van aanpak schrijven, een begroting, kortom een heel draaiboek. Alles in overleg met Via Cannella. Op deze middag kregen alle bezoekers van de zondagse openstelling van de kerstwinkel chocoladefondue van vier fruitsoorten met een glaasje glühwein." Het was erg sfeervol en de gasten stelden het zeer op reis: "We verzorgen drie buitenschoolse projecten. Via Cannella heeft al eerder een opdracht neergelegd bij onze school. Erg leuk om te doen. Dit is niet zo'n groot project maar we gaan ook de Foodtour verzorgen komend jaar. Dan komen er meer klasgenoten meehelpen."

Jara is met haar afstudeerstage twee dagen in de week actief bij restaurant Smaak als gastvrouw." Daarnaast werk ik ook bij 't Zusje. Na het ROC wil ik nog graag de studie eventmanagement oppakken. Ik laat het een beetje afhangen van die studie in welke richting ik verder ga."

Rolf Asbroek van ROC de Leijgraaf ziet veel kansen om dit soort projecten in de praktijk te brengen bij lokale ondernemers: "We hebben op school de slogan: de regio is ons klaslokaal. We hebben al meer succesvolle projecten gehad o.a. met aspergeteler Goossens, teams on tour ( bij o.a. de Bankier en de Valk). Nu zijn studenten bezig met een avond voor honderd personen te verzorgen voor zangkoor Creation. Het plan wordt ook opgepakt om foodtrucks in te zetten bij evenementen met lokale producten. Het is voor onze studenten fantastisch om hun vakkennis in de praktijk te brengen en de ondernemers hebben er veel aan. Een echte win-win situatie. Van ons als school mag dit best vaker gebeuren."

Assur en Tina van Via Cannella hebben prima ervaringen met de praktijkprojecten van het ROC: "De samenwerking met deze Cuijkse school is begonnen met de eerste Foodtour. Je hebt gezien wat voor een stijgend succes dit is. De theorie in de praktijk brengen is toch geweldig voor deze studenten. Deze kerstwinkel is voor ons veel werk. Maar van heinde en verre komen mensen er op af. Er is voor elk wat wils en sluit naadloos aan bij wonen, kerst. De studenten leren zo ook communiceren en zeg nou zelf het is toch prachtig dat je de praktijk dicht bij school kunt uitvoeren." Rolf Asbroek heeft nog een nieuwtje: "De succesvolle Foodtour is volgend jaar op zondag 19 mei 2019."

Meer berichten