Maartje Siemons en haar paar Harly voelen elkaar naadloos aan. (foto: ESVEO fotografie)
Maartje Siemons en haar paar Harly voelen elkaar naadloos aan. (foto: ESVEO fotografie)

'Harly is een echte knuffelkont'

Met haar zesjarige ruin Harly heeft Maartje Siemons (21) onlangs zilver behaald op het NK Eventing in Barchem. Een half punt kwam ze tekort voor goud. Haar team Brabant won wel goud. Met dit grote succes kwam een einde aan haar wedstrijden in klasse L (licht). "Volgend jaar ga ik verder in de klasse M. Nog één klasse verwijderd van mijn droom ooit internationaal te rijden."

door Jos Janssen

De Lindense rijdt al vanaf haar achtste: "Vanaf vijf jaar heb ik fanatiek getennist bij Play Back in Beers. Op mijn tiende kochten we een pony die ik samen deelde met mijn moeder en mijn zus. Pony Cortana hebben we ruim elf jaar gehad. Voor twee weken terug is zij naar een super goede nieuwe omgeving gegaan helemaal in Groningen. Dat was voor mij een hele geruststelling. Met Cortana heb ik nog opgetreden in circus Renz."

Tot en met haar zestiende combineerde Maartje tennis en paardrijden: "Ieder weekend wedstrijden, school dwong mij toch om een keuze te maken. Vanaf mijn zeventiende richt ik me alleen op de paardensport. Het jaar erna kreeg ik een paard uit Friesland helemaal voor mezelf. Harly was drie jaar toen hij hier in Linden kwam. Ik vond het prachtig om hem zelf alles te leren, dicht bij huis te kunnen verzorgen, iedere dag hem even te kunnen zien en op te kunnen rijden. Wat ik nu heb bereikt, heb ik helemaal zelf gedaan. Daar ben ik best trots op."

Eventing is een Olympische discipline en bestaat uit drie onderdelen: dressuur, springen en cross country. "Dressuur train ik bij de paardenclub in Beers. Een keer per week spring ik in Langenboom. Voor het trainen van crosscountry rijd ik met Harly hier lekker langs de Maas. Alle drie de disciplines moeten goed onderhouden blijven. Harly moet ook conditioneel op niveau blijven."

Terwijl Harly geroepen wordt in de bak achter het huis vertelt Maartje over haar paard: "Het is een heel meewerkend paard. In de omgang zelfs een knuffelkont. Is makkelijk over te halen. We begrijpen elkaar door en door. Hij voelt echt snel aan wanneer ik iets eng vind. Bij crosscountry spring je toch over picknicktafels, banken, boomstammen en greppels met water. Met Harly heb ik echt een geweldige band en zijn we gegroeid naar een hechte eenheid."

Het succes op het NK werd meteen gevolgd door succes op school: "Vorige week heb ik mijn bachelor bedrijfskunde gehaald aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Ik neem nu een tussenjaar met veel stagelopen om werkervaring op te doen. In september volgend jaar begin ik aan mijn master. Paardrijden blijft natuurlijk een fantastische hobby. Professioneel paardrijden zie ik niet zo zitten. De komende winter ga ik binnen verder met dressuur en springen. Ik wil lekker zo doorgaan, dat bevalt me prima."

Meer berichten