Trainer Wim Rossen staat alweer zes jaar aan het roer van het succesvolle meidenteam van JVC Cuijk. (Foto: Tom Oosthout)
Trainer Wim Rossen staat alweer zes jaar aan het roer van het succesvolle meidenteam van JVC Cuijk. (Foto: Tom Oosthout)

JVC Cuijk met supermeiden aan top

Een onvervalste triple. JVC Cuijk meisjes Onder 17 werd afgelopen seizoen niet alleen kampioen in de najaarscompetitie van de Hoofdklasse, maar won ook de voorjaarseditie en veroverde de KNVB Beker. Dit jaar strijdt het vlaggenschap vol talenten in een nieuwe omgeving naar nieuwe doelen. "Aan elke week met 10-0 winnen, heeft niemand iets."

door Sander Berends

"Zag je hoe onze 1-0 tot stand kwam?", vraagt Wim Rossen, trainer van JVC Cuijk meisjes Onder 19. De wedstrijd tegen DVS'33 uit Ermelo is zojuist beëindigd. "Een prachtige aanval over vele schijven. Hieruit was het resultaat van onze trainingen te zien. Af en toe staan we elkaar aan te kijken. Hebben ze het wel begrepen? Staan ze te lachen of te ouwebetten. Op zo'n moment als zojuist laten ze zien toch te hebben geluisterd."

Alweer zes jaar begeleidt Rossen de succesvolste meisjeslichting ooit bij JVC Cuijk. Het team van dochter Resa, die hij traint sinds het overlijden van zijn vrouw. "Dat vormde zeker een omschakeling. Ik had op dat moment enkel ervaring met het trainen van jongens. Het belangrijkste verschil? De touwtjes iets losser laten." Chris van den Heuvel bevestigt dat. Twee jaar geleden maakte hij de overstap van de jongens naar de meisjes binnen JVC Cuijk van zijn dochter Guda. Nu is hij assistent. "Er is veel lol, maar ze weten wel degelijk waar het om draait. Een paar weken geleden tegen Sparta Nijkerk stonden we in de rust met 2-0 achter. In de kleedkamer geen gevloek, geen tranen. De haren worden goed gedaan, op de mobiele telefoons gekeken en afgesproken op het veld te gaan knallen. Binnen twintig minuten stonden we met 4-2 voor." Rossen: "We hoeven niet boven de groep te staan. Dat werkt niet. Een vriendschappelijke band creëren juist wel, zodat de gunfactor wordt vergroot. Weten hoe om te gaan met die meiden is belangrijker dan een goede trainer zijn. Er is nu nooit bonje, nooit gezeik."

De prestaties bewijzen de uitspraken. Vorig seizoen won het team, toen nog JVC Cuijk meisjes Onder 17, alles wat er te winnen viel. Niet voor het eerst. "Alleen in de Europa League, waarin we speelden tegen onder meer Genk, Gent, Excelsior en Alemannia Aachen, kregen we weerstand. We vroegen dit jaar om Onder 19 te worden. Ook al zijn alle meiden vijf- of zestien. Op ons verzoek zijn we dit seizoen ingedeeld in de regio Oost in plaats van Zuid. De tegenstand is hier groter. We spelen wederom Hoofdklasse, het op een na hoogste landelijke niveau. Nu moeten ze weer elke week vol aan de bak. Ze leren weer, worden weer uitgedaagd. Plezier staat voorop, maar we willen ook presteren. De top drie dit seizoen moet mogelijk zijn."

Het geheim achter de resultaten? "De groep is al lang bij elkaar en elke speelster kent haar positie. De selectie is breed. We hebben acht goede en acht hele goede speelsters. Andere teams worden door wissels vaak zwakker. Bij ons blijft die kwaliteit gelijk. Dat ligt ook zeker aan de sfeer in het team. Nieuwe meiden worden direct opgenomen in de groep. Dat geldt ook voor hun ouders. Onze speelster uit Siebengewald blijft bij teamgenotes in Cuijk overnachten als ze besluiten te gaan stappen. Dat regelen ze onderling." De twee trainers zijn trots. "Dit team bestaat niet uit manwijven, dit zijn echte meisjes-meisjes. Wel meiden die kunnen strijden als dat nodig is. Het plafond is nog niet bereikt."

Meer berichten