Joost Hendriks, wethouder Zorg en Welzijn bij de gemeente Cuijk. (foto: Ingrid Janshen-Artz)
Joost Hendriks, wethouder Zorg en Welzijn bij de gemeente Cuijk. (foto: Ingrid Janshen-Artz) (Foto: )

Proeftuin: een andere manier van zorg

De gemeente Cuijk krijgt een nieuw zorgconcept: Proeftuin Cuijk. Deze nieuwe vorm komt overgewaaid uit de gemeente Oss, waar ze al enkele jaren werken met de Proeftuin Ruwaard. Het doel daar is om van de Osse wijk Ruwaard een vitale wijk te maken waar de bewoners tegen lagere kosten een betere en positievere gezondheid ervaren.

door Ingrid Janshen-Artz

Vanaf volgend jaar wil ook de gemeente Cuijk op die 'proeftuin-wijze' gaan werken. Onder de gezondheidszorg vallen veel problemen, zowel medische als maatschappelijke. Langdurige ziektes, geestelijke problematiek, jeugdzorg en eenzaamheid zijn slechts enkele thema's. En vaak spelen er meerdere problemen tegelijk, bijvoorbeeld een gezin waarvan een kind ernstig ziek is, terwijl ook een van de ouders een psychische aandoening heeft. Dan begint de zoektocht naar de juiste hulp. De bedoelingen zijn goed, maar dikwijls worden zorgvragers van het kastje naar de muur gestuurd of komen ze op een wachtlijst te staan. Bovendien wordt er regelmatig gesteggeld over uit welk potje welke zorg betaald moet worden.

Wat zou het mooi zijn als dat anders kon. Dat zorgprofessionals snel met iemand met een hulpvraag om tafel kunnen gaan zitten, om samen naar de problemen te kijken en samen een plan maken. Met als doel een gezonder en gelukkiger leven. "Dat is niet te mooi om waar te zijn", zegt Joost Hendriks, wethouder Zorg & Welzijn gemeente Cuijk. En dat komt door de Proeftuin. "Het resultaat in Ruwaard is dat mensen zich gelukkiger voelen en betere hulp ervaren, in de meeste gevallen tegen minder kosten. Zij hebben daadwerkelijk maatschappelijk rendement gerealiseerd."

De gemeente Cuijk is enthousiast en daarom gaat de Proeftuin ook hier van start. De voorbereidingen zijn in volle gang. Zo is de gemeente momenteel in gesprek met partijen als Mooiland, Sociom en Pantein. De opzet van 'Proeftuin Cuijk' wordt wel iets anders; er wordt niet voor één wijk gekozen. "Wij gaan vanuit casussen beginnen", legt Hendriks uit. "Vaak zijn het complexere casussen, waarbij de vraag is: hoe zorg je dat de hulp op elkaar aansluit." Dat gebeurt nu niet goed genoeg.

Volgens Hendriks is het concept heel eenvoudig. "De regels gaan overboord en er wordt iedere keer gekeken naar: hoe kom je zelf in je kracht." De aanpak van Proeftuin Ruwaard begint met een persoonlijk gesprek met de nieuwe cliënt. "Er zit een methode achter, waarbij vragen worden gesteld als: wat heb je nodig, wat zou je willen, wat kun je." Op basis van de antwoorden worden de juiste partijen bij elkaar gezocht. "Al die betrokken professionals gaan bij de mensen die een hulpvraag hebben aan tafel zitten." Dan wordt er niet meer gediscussieerd over bij welke partij de zorgvraag hoort en uit welk budget het moet komen. "Het gebeurt gewoon. Zo simpel."

Meer berichten