De vijf hebben een brouwketel van 200 liter zelf ontworpen en gebouwd in de kloosterbrouwerij. (foto: eigen foto)
De vijf hebben een brouwketel van 200 liter zelf ontworpen en gebouwd in de kloosterbrouwerij. (foto: eigen foto)

Proeven van een Stramme Kabouter

In het sfeervolle Poorthuis van het klooster in Sint Agatha wordt op zaterdagmiddag 17 november van 15.00 tot 17.00 uur een bierproeverij georganiseerd. Guus Arts, brouwer, slijter en medeorganisator: "We hebben als Kloosterbrouwerij St Agatha zes andere brouwers aangeschreven om mee te doen. We hebben al positieve reacties teruggekregen."

door Jos Janssen

Bier wordt in Brabant sinds mensheugenis gebrouwen door kloosterlingen en in de omgeving van Land van Cuijk al sinds 1371 door de kruisheren in Sint Agatha. De huidige brouwers willen het historische ambacht laten herleven waarbij het Toebesbier een nieuwe dimensie wil geven aan de beleving van een gezellig Brabants speciaal biertje. Daar in is het gedachtengoed van de kruisheren te proeven. In de lente van 2014 vinden vijf Cuijkenaren elkaar, waar de één al een geruime tijd hobbybrouwer is, één eigenaar is van een slijterij, twee restaurant eigenaren en een brouwerszoon. Allemaal met dezelfde droom, een eigen bier op de markt zetten. De vijf hebben een brouwketel van 200 liter zelf ontworpen en gebouwd in de kloosterbrouwerij.

Arts: "Dat verhaal van onze brouwerij gaan die andere brouwers ook vertellen. Daarnaast vertellen ze bij ieder biertje wat geschonken wordt iets over dat biertje zelf." Uitgenodigd voor de proeverij Land van Cuijk zijn vijf brouwers uit dat gebied en een van over de Maas. "We hopen dat ze allemaal meedoen. De Cuijkse Brouwbrigade met biertje Kuuks, de Blauwe Knoop (Mill), Graafsch Genot (Grave), Wilskracht (Ravenstein) en Stramme Kabouter (Mill). De laatste zet onder meer het biertje de Schèle Kabouter in de markt. Van de andere kant van de Maas komt een speciaal biertje uit Gennep, d'Ooijevaer. We hebben als brouwers al een samenwerkingsverband met 't PROEFlokaal. We zijn trots allemaal op ons eigen product en willen daar graag over vertellen. Bij deze proeverij kunnen de bezoekers die verschillende biertjes eens naast elkaar proeven."

De kwaliteiten van de vijf brouwers in Sint Agatha vullen elkaar goed aan. Iedereen heeft een specialiteit die de ander minder bezit waardoor deze unieke combinatie het optimale uit de brouwerij haalt. Door dat één ieder een groot divers netwerk heeft, is het bereik en de zogenaamde sympathie, de gunfactor, enorm groot. In 2016 is daarom besloten om er in Sint Agatha een commerciële brouwerij te maken, door de ontwikkeling van de verschillende bieren, maar ook in volume, afzet en naamsbekendheid genereren zal naam willen vestigen in regio Land van Cuijk en in heel Nederland.

Arts: "Het is gewoon heel erg leuk dat deze brouwers zich op deze middag kunnen presenteren. Het is info, gezelligheid en een lekker speciaal biertje. Aan de proeverij kunnen ongeveer veertig personen meedoen." Opgeven restaurant Smaak, Gall&Gall of via de mail: info@toebesbier.nl. Voor de vele bierliefhebbers is het 3e PROEFlokaal in Cuijk op zondag 18 augustus 2019.

Meer berichten