Foto:

Workshop karate: gezond bewegen voor jong en oud

Er is 25 jaar lang onderzoek gedaan naar de reden waarom mensen op het Japanse eiland Okinawa ouder worden dan elders in de wereld. En niet alleen gewoon ouder worden, maar ook veel langer fit, vrolijk en gezond blijven. Een verklaring hiervoor is de levenswijze van deze mensen. Een van de pijlers waarop deze levenswijze gebaseerd is, is een eeuwenoud bewegingsprincipe. Dezelfde bewegingsprincipes zijn terug te vinden in het karate. Karate, wat ontstaan is op Okinawa, is rond de negentiende eeuw over de wereld verspreid. En wordt al sinds eind jaren 70 in Cuijk beoefend.

Karatevereniging Kanshu-Do in Cuijk traint traditioneel Shotokan karate. Binnen deze stijl vormen bovengenoemde principes een belangrijk onderdeel van de training. Centraal staan steeds coördinatie en motorische vaardigheden, waarbij het meer benaderd wordt als een vechtkunst, dan als een vechtsport. Karate is een fysieke weg voor mentale ontwikkeling, mentale weerbaarheid. Een filosofie, ontwikkelt door de samoerai in het oude Japan. Een gegeven wat nog steeds van toepassing is in onze moderne tijd. Een tijd waarin we ook steeds meer beseffen dat gezond oud worden belangrijk is. Je moet nu investeren om later zelf mobiel te kunnen zijn, een idee wat ook door de Okinawaanse bevolking gedragen wordt.

Vrijdag 2 november geeft karatevereniging Kanshu-Do in sporthal De Kwel/Laco een gratis workshop karate-do. De aanvang van de workshop is om 19.30 en duurt tot ongeveer 21.15 uur. Daarna start op vrijdag 7 november de beginnerscursus van ongeveer 3 maanden. In deze workshop biedt de vereniging een breed beeld van wat vechtkunst en karate in totaliteit is. Daarna kunnen belangstellenden kijken of ze de eerste stap op deze weg willen zetten. Via sport naar do. Binnen het Shotokan is controle heel belangrijk. Typerend aan de stijl zijn de lage standen, krachtig uitgevoerde technieken en het streven naar perfectie. Het gaat om snelheid en kracht en die inzetten wanneer je dat wilt en stoppen wanneer je daarvoor kiest.

Kanshu-Do is een karatevereniging, die als doel heeft om het karate op non-profit basis te verspreiden. De vereniging staat onder leiding van rijkserkend karateleraar Theo Bergmans. De club beoefent het karate op een breed vlak en is daarom niet alleen gericht op de sport wedstrijdkarate. De leden van alle leeftijden zijn betrokken bij elkaar en bij het clubgebeuren en er is zeker ook ruimte voor gezelligheid en sociaal contacten.

Voor meer informatie zie www.kanshudo.nl of neem contact op met Theo Bergmans: 0485-454870.

Meer berichten