Op de dag van de Mantelzorg organiseert het Centrum Mantelzorg Land van Cuijk een verwendag voor alle mantelzorgers.
Op de dag van de Mantelzorg organiseert het Centrum Mantelzorg Land van Cuijk een verwendag voor alle mantelzorgers. (Foto: )

Mantelzorgers in 't zonnetje zetten

Op de dag van de Mantelzorg organiseert het Centrum Mantelzorg Land van Cuijk een verwendag voor alle mantelzorgers. Ann Geelen, mantelzorgconsulent: "We willen al die mensen die zorgen voor hun familielid, buur of vriend eens in het zonnetje zetten door hen een high tea of walking diner aan te bieden."

door Jos Janssen

In Nederland zijn maar liefst 4,4 miljoen mantelzorgers. "Voor het Land van Cuijk alleen hebben we veel van deze mensen in beeld. Maar om dat netwerk nog beter te leren kennen mag iedereen een introducee mantelzorger meebrengen. Wel graag voor 29 oktober aanmelden via onze website. Het verwenmoment wordt gratis aangeboden."

Soms is er wel eens verwarring over de naam vrijwilliger of mantelzorger. "Vrijwilliger daar kies je voor, mantelzorg wordt je. Beide vallen in Nederland onder de informele zorg. Het is erg mooi om te geven, maar soms ook zwaar. We hebben het dan niet over de gewone zorg, maar over bovengebruikelijke zorg, vanuit een sociale relatie aan bijvoorbeeld je partner, je moeder, de buurman, je kind of je broer. Als jij deze intensieve zorg verleent , eventueel fysieke ondersteuning biedt in de vorm van boodschappen doen, ben jij mantelzorger."

Die zorg ontstaat soms spontaan. "Iemand wordt ziek, heeft hulp nodig bij dementie of heeft psychosociale begeleiding nodig. Mantelzorg is van alle leeftijden en komt niet alleen voor bij oudere mensen, maar zeker ook bij jongeren. Als Centrum mantelzorg bieden we persoonlijke ondersteuning aan mantelzorgers maar ook informatiebijeenkomsten en cursussen zoals de cursus "De Zorg de Baas"

Binnen ons centrum hebben we ook een expertisecentrum Mantelzorg. Wij kunnen tips geven maar verzorgen ook workshops voor professionals. Heel veel bedrijven hebben mantelzorgers in dienst. We zijn als centrum bezig om meer bedrijven "Mantelzorgvriendelijk" te maken en hen hier over te informeren. Maar ook scholen. Er zijn namelijk ook heel veel jonge mantelzorgers. We hebben hiervoor een speciale workshop gericht op klasgenoten."

De landelijke Mantelzorgdag is op 10 november. "Wij organiseren op vrijdag 9 november voor de mantelzorgers uit het Land van Cuijk 's middags een high tea van 14.00 tot 17.00 uur en 's avonds een walking dinner van 18.30 – 21.30 uur in zaal de Spijker in Beers. Wij helpen ook met opvang voor de achterblijvende zorgvrager zodat mantelzorgers kunnen komen." Naast deze verwendag kunnen mantelzorgers ook een mantelzorgwaardering aanvragen. "Als je meer dan drie maanden voor iemand zorgt , gemiddeld acht uur of meer per week en de zorgvrager woont in het Land van Cuijk, dan kan je voor 15 december die waardering in de vorm van 100 euro of bioscoopbonnen voor jongeren aanvragen via onze website." Aanmelden voor de Mantelzorgdag en meer informatie over onder meer praktische ondersteuning via mantelzorglvc.nl.

Meer berichten