De winnaars van de Heistrijd in Vianen. (foto: eigen foto)
De winnaars van de Heistrijd in Vianen. (foto: eigen foto) (Foto: )

Quiz zorgt voor veel gemeenschapszin

In de gemeente Cuijk is de dorpsquiz in iedere kern niet meer weg te denken. Duizenden inwoners gaan de strijd aan met honderden vragen over onder meer hun dorp, sport of muziek. Vaak vergezeld van doe-opdrachten waarop iedereen zijn of haar creativiteit kan botvieren.

door Jos Janssen

Het team van De Whoopies was onlangs de grote winnaar van de 3e Heistrijd in Vianen. In september deden 23 teams, met welluidende namen als "Veul Leut" of "Duk d'r Nève." hun uiterste best om een kwisboek te voorzien van goede antwoorden.. Daarbij moest ook een eigen filmpje gemaakt worden met als titel: "Even Apeldoorn bellen." Op de finaleavond 13 oktober in een volle kantine van de voetbalclub werd het winnende team gehuldigd.

Haps gaat voor de vierde editie Hopskwist. "Samen kom d'r Uut 2018" luidt de quiz op 24 november. Na drie jaren mochten deelnemers en organisatie in 2017 het een jaartje rustig aan doen. Op zaterdag 15 december wordt de sporthal in Haps omgetoverd tot feestpaleis met entertainment en de prijsuitreiking. De winnaars met de daarbij behorende geldprijzen zijn gekoppeld aan goede doelen.

Bij het jubileum van cv de Scherensliepers in november 2014 hield Katwijk een heel succesvolle dorpsquiz "Katwiek wit ut wel." Met veel spitsvondige vragen en zelfgemaakte taarten. Bij de prijsuitreiking in januari 2015 moesten alle teams zelfs een act opvoeren.

Beers pakt het weer anders aan. De organisatie is daar in handen van carnavalsvereniging de Bokkerijers. Op één avond zijn de winnaars al bekend. Voor de zevende keer wordt op zaterdag 12 januari om de Witte Gei't gespeeld. Deelnemende teams worden in het Wapen van Beers opgesloten en moeten zonder hulplijnen of eigen telefoon veel hersenkrakers, muziekfragmenten op zien te lossen. Ook wordt op het eind van de avond het boerenbruidspaar 2019 bekendgemaakt.

In Sint Agatha werd in oktober 2017 de eerste Sint8tese Dorpskwis gehouden met 20 teams. Winnaar werd This Is Spagatha. De dorpsvereniging van Linden organiseerde de afgelopen jaren twee keer een succesvolle pubquiz. Cuijk kent dit jaar voor de tweede maal de Kuukse Kwis. Vorig jaar 60 teams nu staan 75 teams, ruim 1200 deelnemers, aan de start. Naast de geldprijzen voor de beste drie en de wisselbeker voor de winnaars is er een bedrag van 500 euro beschikbaar voor een Cuijks goed doel. Van alles wa, sport, oud Cuijk, muziek, de hort op, Cuijk 2018, een geheime opdracht en vragen over de vrienden van de Kuukse Kwis staan op het quizmenu. Op zaterdagavond 17 november wordt het quizboek opgehaald rond zessen en om elf uur weer ingeleverd. Tussendoor diep nadenken, zuchten, creatief zijn. Op 8 december is de prijsuitreiking. De spanning wordt opgevoerd met het beelden en 't oplezen van plaats 75 tot 4. De Cuijkse zangeres Ingrid gaat in de finale zingend de top drie voor.

Meer berichten