Daan Jongbloed (rechts) was cameraman, regisseur, interviewer en hij monteerde ook nog eens alles zelf. (foto: persfoto)
Daan Jongbloed (rechts) was cameraman, regisseur, interviewer en hij monteerde ook nog eens alles zelf. (foto: persfoto)

'Het kloosterleven is nu milder'

De kloostergemeenschap leidt een leven van enerzijds (koor)gebed en beschouwing en anderzijds pastorale zorg. Het klooster van Sint Agatha werd gesticht in 1371. Alle hoogte- en dieptepunten van het kloosterleven in ons land hebben hier hun sporen nagelaten in de gebouwen, de tuinen, de (kunst)historische voorwerpen en de oude kloosterbibliotheek.

door Jos Janssen

De 34-jarige filmmaker Daan Jongbloed werkt momenteel aan een documentaire(-serie) over de laatste zes Kruisheren die in het klooster van Sint Agatha verblijven. Jongbloed: "Vanuit het Brabants erfgoed kwam een oproep om een documentaireserie te maken over iets rond om het erfgoed van Brabant. Volgens Google zijn boeren en kloosters het meest kenmerkend voor Brabant. Ik had al een film over boer Peer gemaakt. Dus ging ik opzoek naar kloosters, hopend ergens binnen gelaten te worden. Na behoorlijk wat afwijzingen kwam ik bij het klooster in Sint Agatha terecht. Daar was ik welkom."

Jongbloed: "Er wonen nog vijf paters en een broeder. Pater Joe, Peter, André, Olivier, Herry en broeder Edgard. Het kloosterleven is tegenwoordig volgens mij veel minder streng dan vroeger. Het is milder geworden met de tijd. Maar de dagorde is nog altijd aanwezig. Tussen zes en zeven het ontbijt en daarna het ochtendgebed in de kleine kapel. Om tien uur drinken ze koffie, lunchen om twaalf uur, en dan volgt nog eens koffie, avondbrood, avondgebed en 's avonds drinken ze nog een biertje. Tussendoor is ieder zelf bezig. Lezen, boodschappen doen, huishoudelijke taken." Jongbloed heeft een aantal weken op een kamertje gewoond in het klooster in Sint Agatha en ontdekte het kloosterleven: "In de film ben ik opzoek gegaan naar hoe deze mannen hun leven in het klooster ervaren. In intieme gesprekken spraken we over, liefde, geloof, seksualiteit, twijfel, en God. De kloosterlingen waren erg open tegen mij. Dat maakte het werken aan deze film voor mij erg bijzonder."

De in de Ooij wonende filmmaker maakte de documentaire helemaal alleen. "Ik filmde alles zelf, was regisseur, stelde de vragen en monteerde. Als filmmaker werk ik vrij intuïtief. Ik laat het gebeuren." Vanaf woensdag 17 oktober 18.00 uur is iedere keer een gedeelte van De Kruisheren van Sint Agatha te zien op Omroep Brabant in het tv-programma Goud van Brabant. In 2019 wordt de lange documentaire gepresenteerd. Jongbloed: "We zijn nog bezig om de documentaire aan te bieden aan een landelijke omroep en hopelijk zal hij vertoond worden in filmhuizen." Volg de film op Facebook via: www.facebook.com/dekruisherenvansintagatha.

Meer berichten