De kerk in Beers heeft onder meer een beeldbepalende functie voor het dorp. (foto: Jos Janssen)
De kerk in Beers heeft onder meer een beeldbepalende functie voor het dorp. (foto: Jos Janssen)

Kerkgebouw Beers krijgt nieuwe invulling

Op niet al te lange termijn zal de Lamertuskerk in Beers verkocht worden aan een bedrijf van de familie Lahan uit Vianen. Gerthy Lahan-Keyzers: "De kerk komt daarna in handen van een stichting waarin de commerciële exploitant Jan Hendrix, ikzelf en iemand namens de parochie komen zitten. We hopen eind 2019 onze eerste activiteiten in de kerk te organiseren."

door Jos Janssen

In het beleidsplan uit 2016 Een nieuwe mantel voor Martinus van de parochie de H. Martinus is aangekondigd dat een viertal kerkgebouwen op termijn gaan sluiten. Het kerkgebouw in de Valuwe is al in gebruik genomen als mfa (multifunctionele-accommodatie) In Vianen is de kerk door onderneming Cobra Adviseurs overgenomen en contactgroep Linden tracht de Lambertuskerk in Linden blijvend te exploiteren. Gerthy Lahan: "Ik ben een geboren en getogen Beerse en woon nu in Vianen. Mijn dierbaren liggen hier bij de kerk begraven. Het gebouw zal behouden blijven maar ook de kerkfunctie. In de kapel komt een ruimte voor diensten. Daarnaast heb ik een commerciële partner in de persoon van Jan Hendrix gevonden die activiteiten in de kerk gaat organiseren om het kerkgebouw ook financieel overeind te houden."

Het parochiebestuur reageert enthousiast dat de kerk een nieuwe toekomst heeft. Piet van de Koolwijk: "Met de verkoop halen we een van onze doelstellingen uit het beleidsplan. Alle formaliteiten voor Beers zijn nog niet vervuld. Zoals een bestemmingsplanwijziging en omgevingsvergunning voor de kerk. Het is een rijksmonument. Daarnaast wachten we ook op de goedkeuring van het bisdom. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat alles goed komt. Beide procedures zijn in gang gezet. We komen ook een belofte na uit ons plan om de mogelijkheid te blijven houden voor een kerkdienst. In de Beerse gemeenschap is daar behoefte aan."

De invulling van het programma in de ruimte van de kerk zelf zal heel divers worden. Jan Hendrix: "Ik exploiteer al 27 jaar de Buiksloterkerk in Amsterdam. Het wordt een evenementenlocatie, maar dan voor kleinschalige evenementen. Veel is er mogelijk. Trouwerijen, tentoonstellingen, filmhuis, concerten zijn een paar voorbeelden. Het wordt beslist geen zelfstandige horecavoorziening. Ik wil graag samenwerken met lokale bedrijven. Voor een groot diner huren we de lokale cateraar in. Daarmee is al gesproken. De kerk wordt leeg opgeleverd. Het altaar willen we onderbrengen in de kapel. De kerkbanken gaan er uit. Daar ligt nu zand onder. Een mooie gelegenheid om er vloerverwarming in te leggen. Het orgel blijft in de kerk. Dan hebben we mogelijkheden voor orgelconcerten. Ik blijf een betrokken Cuijkenaar en het voelt gewoon niet goed dat hier een kantoorpand in zou kunnen komen. Samen met Gerthy is er een plan gemaakt voor een mooie herbestemming. Na de officiële overdracht gaan we met veel enthousiasme aan de slag."

De inwoners van Beers zijn over de herbestemming geïnformeerd.

Meer berichten