Monique Nauta is onlangs dolenthousiast van start gegaan. (foto: eigen foto)
Monique Nauta is onlangs dolenthousiast van start gegaan. (foto: eigen foto) (Foto: )

'Mensen helpen geeft veel voldoening'

Begin september is Monique Nauta uit Vianen gestart met een eigen bedrijf voor administratieve ondersteuning en welzijnsdiensten aan ouderen onder de naam MetMoon: "Mijn passie om met mensen te werken en iets voor hen te kunnen betekenen heeft me tot dit besluit gebracht. Hiervoor deed ik administratief werk."

door Jos Janssen

Met haar bedrijf voorziet ze duidelijk in de behoefte die er is onder ouderen voor begeleiding op maat, zoals ondersteuning bij hun administratie, begeleiding naar ziekenhuis of gewoon samen leuke dingen doen: "In mijn arbeidsverleden heb ik verschillende administratieve en secretariële banen gehad, altijd in het bedrijfsleven. Vaak had ik het gevoel van: 'Ik mis iets, maar wat?' Totdat ik in een woonzorgvoorziening voor ouderen kwam te werken. Daar kon ik naast mijn vaste taken een momentje pakken voor een kopje koffie, een gesprekje of een helpende hand aan één van de bewoners, dat gaf mij ontzettend veel voldoening. Elk mens heeft een beetje extra aandacht nodig en daar wil ik graag een bijdrage aan leveren."

Een praktisch voorbeeld. "Een mevrouw zonder kinderen heb ik begeleid naar het ziekenhuis. In overleg met haar ben ik mee naar binnen gegaan, zodat ik na afloop een verslag van het gesprek kon maken. En dit met haar toestemming teruggekoppeld naar de zorg. Tevens direct uitgezocht wat zij vergoed krijgt voor een extra hulpmiddel. Ik kan ouderen ook ondersteunen bij hun administratie. Dat kan belangrijk zijn als een partner wegvalt die dit thuis regelde. Mijn werk is daarbij niet dat ik de hele administratie overneem, maar dat we dit samen doen. In de tussentijd komen wellicht meer hulpvragen aan de orde. Dit werk is alleen te doen als er een goede vertrouwensband is."

Ouderen kunnen veel geld mislopen omdat ze de huur- en of de zorgtoeslag niet aanvragen. Of onbekend zijn met de WMO (Wet Maatschappelijk Ondersteuning) en de daarbij behorende vergoedingen en regelingen. Mijn werk voor de oudere kan ook vergoed worden vanuit een persoonsgebonden budget.

Monique is met haar bedrijf MetMoon op dit moment bezig om naamsbekendheid te krijgen. "Heel leuk is het dat jonge starters het logo, de website en de folder hebben verzorgd en mijn man de foto's. MetMoon staat voor MetMonique. Ik wilde het heel persoonlijk houden, vertrouwelijk laten overkomen. Een van mijn sterke punten is dat mensen zich snel bij mij op hun gemak voelen. Dit werk komt echt uit mijn hart. Ik vind het geweldig om iets voor de ander te kunnen doen, te helpen om die ander gelukkiger te maken, te ontzorgen en een bijdrage te kunnen leveren aan het welzijn van die ander. In een persoonlijk gesprek kunnen we kijken naar de wensen en wat mijn rol daarin kan zijn." www.metmoon.nl email: monique@metmoon.nl.

Meer berichten