(foto: Tom Oosthout)
(foto: Tom Oosthout)

Romeins aardewerk in bergen zand

Flink ingepakt tegen regen en wind staken een tiental vrijwilligers van de Werkgroep Archeologie Cuijk afgelopen vrijdag en zaterdag de handen flink uit de mouwen om zandbergen van in totaal 150 kub te onderzoeken. Een van die vrijwilligers is Tinie van den Heuvel: "We hebben twee dagen een grote zeefmachine tot onze beschikking."

door Jos Janssen

"Het zand is allemaal afkomstig uit de Grotestraat. Het is naar dit terrein gebracht om nader te onderzoeken. We hadden dit eerst met een kleinere zeef zelf gedaan. Onbegonnen werk. Met deze grote zeef gaat het sneller en pikken we er heel veel Romeins aardewerk uit. De eerste berg zand is het laatste wat uit de Grotestraat komt. Die andere bergen zijn diepere lagen. Daar zal waarschijnlijk meer metaal zoals munten inzitten. Het jammere is wel dat de voorwerpen nu een beetje uit zijn context gehaald worden. Nu weet je niet meer precies in welke laag grond ze zaten. Het is hier een beetje verstoord. Dat was op de Grotestraat, ter plekke, duidelijker."

Stukken kruik, luxe aardewerk en veel gedeeltes van wrijfschalen komen de onderzoekers tegen: "Wrijfschalen waren er vroeger in de tijd van de Romeinen veel. Mensen haalden veel eten van het land en dat werd fijn gemalen. Er was in die tijd geen staafmixer. Maar we kwamen ook een heel oud compleet bierflesje van Heineken tegen. Wellicht het oudste bierflesje van Cuijk. Ook middeleeuws spul."

Een grote berg zand ligt apart. Van den Heuvel: "Dat is zoals wij dat nu noemen licht vervuilde grond voor hedendaagse begrippen. De Romeinen hadden vroeger smederijen en gebruikten zwaar metaal. Alle bergen zand lopen we nog na met metaaldetectors. Ik verwacht nog vrij veel Romeinse munten tegen te komen." De vrijwilligers zijn geschoold om onderscheid te maken tussen al die stenen. Ton van der Zanden: "'Als je al 20.000 van die scherven gezien hebt, weet je wel wat van de Romeins is en wat niet. "

Alle vondsten gaan naar een onderzoeksbureau:. Van den Heuvel: "Wij gaan ze eerst tellen, wegen. schoonmaken en in plastic zakken doen. Dan gaan ze in kratten Cuijk uit. Maar komen na het onderzoek weer terug. Zo'n onderzoek kan wel een paar jaar duren. In ons centrum staan al een paar mooie stukken die eerder opgegraven zijn. Het aardewerk is gemaakt in Frankrijk, Duitsland, Engeland. Met de komst van de Romeinen naar Cuijk is hier veel handel geweest en zo hier terecht gekomen. We hebben het plan om een stuk aardewerk in een doosje te gaan doen en te verkopen. Daar hoort natuurlijk een briefje met uitleg bij. Dit zijn unieke historische vondsten die iedere Cuijkenaar toch graag eentje in zijn bezit wil hebben. Met de opbrengst kunnen we dan tegemoet komen in de kosten voor het huren van deze grote zeefmachine."

Meer berichten