Riky van Zuijlen (links) en Trudy Lamers van SrilanCare zijn dolgelukkig met de cheque. (foto: persfoto)
Riky van Zuijlen (links) en Trudy Lamers van SrilanCare zijn dolgelukkig met de cheque. (foto: persfoto)

Geslaagde veertiende golfdag Lions

Lionsclub Land van Cuijk en Noord-Limburg organiseerde op 14 september voor de veertiende keer hun golfdag. De bouw van een klaslokaal en vakschool voor Avanthi Dvi Gils Home in Anuradhapura in Sri Lanka was dit jaar het goede doel. Er werd samengewerkt met SrilanCare. De opbrengst was dit jaar 20.000 euro.

door onze redactie

In de loop der jaren hielp de Lionsclub mee met de realisatie van diverse projecten in onder meer Laos, Nepal, Benin en Malawi. Dit jaar werd er dus gekozen voor het project in Sri Lanka. Stichting SrilanCare ondersteunt sinds 2008 opvangtehuis Avanthi Devi en Anuradhapura. Hier worden tussen de dertig en veertig meisjes opgevangen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld, seksueel misbruik of zijn verstoten door hun ouders. Tot ze volwassen zijn of tot hun thuissituatie is verbeterd worden ze in het tehuis opgevangen. Het ontbreekt de Sri Lankaanse overheid echter aan middelen om ervoor te zorgen dat de meisjes weer zelfstandig de samenleving kunnen betreden. Meisjes komen daardoor vaak in problemen terecht na het verlaten van het tehuis. De stichting probeert deze tendens te doorbreken door de meisjes tijdens hun verblijf in Avanthi Devi weer toekomstperspectief te bieden door hen onder meer te helpen een vak te leren. Daarmee kunnen de meisjes uiteindelijk een zelfstandig leven opbouwen. Met een combinatie van onderwijsondersteuning, persoonlijke vorming en creatieve scholing richt de stichting sinds een aantal jaren zich steeds intensiever op het uitbreiden van hun kennis en competenties en het ontwikkelen van zelfvertrouwen. Een (uiteindelijk) doel is om de meisjes hun schooldiploma te laten halen, maar de meeste meisjes zijn hier echter door grote achterstanden nog niet toe in staat.

Met de steun van Lions Club Land van Cuijk en Noord-Limburg start men eind 2018 met de bouw van een educatiecentrum op het terrein van het tehuis. Hierin worden vanaf medio 2019 cursussen in het maken van tassen en slippers, naaien van kleding, kook en bakles en ICT-scholing aan de meisjes gegeven. In dit centrum is bovendien ruimte voor aanvullende programma's met betrekking tot het leven in de maatschappij. Naast ondersteuning van de Lions Club voor de bouw van de voorzieningen om dit programma mogelijk te maken heeft de stichting nog meerdere (financiële) toezeggingen gekregen, waarmee ze onder meer de eerste vijf jaar de salarissen van de docenten kunnen bekostigen en er in deze periode voor kunnen zorgen dat het geheel gefaseerd zelfvoorzienend wordt. Door verkoop van de producten die voortkomen uit het programma en door deelname van aanvullende externe en betalende studenten worden financiële middelen gegenereerd om de lopende kosten te kunnen dekken. Net als andere jaren werd ook dit jaar weer Golfbaan Bleijenbeek gebruikt als decor voor de golfdag. Dankzij diverse sponsoren werd het mooie eindresultaat bereikt.

Meer berichten