Carole Donkers gaf alles op in Nederland voor haar droom in Ghana. (foto: eigen foto)
Carole Donkers gaf alles op in Nederland voor haar droom in Ghana. (foto: eigen foto)

Carole: 'A true daugther of Africa'

"De mensen in Ghana noemen mij 'a true daugther of Africa'. Geboren in Cuijk en succesvol in Nederland, gaf ik alles op om in Ghana terug te keren naar mijn essentie als mens." Aan het woord de 42-jarige Carole Donkers. "Ze noemen me weleens de idealistische realist."

door Jos Janssen

"Na mijn geboorte even in Midden-Nederland gewoond. Vanaf mijn zesde hier in Cuijk. Onderwijskunde gestudeerd en daarna trok Afrika. Mijn passie voor de Afrikaan is ontstaan toen ik op mijn 12e het boek "Roots" las. Over een vijftienjarige jongen, Kunta Kinte, die als slaaf naar Amerika moest. Het vormde mijn beeld: Afrika is niet zielig. Ik wilde zelf ervaren hoe mensen in Afrika leven, werken. De cultuur van binnenuit leren kennen."

In 2007 heeft Carole negen maanden in Ghana gewoond: "Ik heb mijn gastmoeder geholpen een zelfdragend project te starten. Tien vrouwen op het platteland kregen de mogelijkheid hun handeltje te vergroten met een lening. Zij verbouwden paprika, uien, tomaten, lokale kruiden. Verkochten dat op de markt. Door de extra opbrengsten konden hun kinderen naar school. Inmiddels zijn het vierhonderd vrouwen."

Terug in Nederland pakte ik mijn HR-werk (Human Resources) weer op. Ghana liet me echter niet los. Ik ging vier tot zes weken per jaar terug. Begon jongeren te helpen hun eigen talenten te ontplooien. Een eigen onderneming te starten en zo een draaiende economie te laten ontstaan. Het leidde tot een aanpak die werkt: op basis van innerlijke kracht het leven creëren dat je wilt. Met focus op het realiseren van succesvolle ondernemingen. Er is nu een online programma dat heel Afrika kan bereiken.

Een voorbeeld is Ibrahim. Hij heeft een grote passie voor de natuur en zette een biologisch boerderijtje op. De grondgedachte is ervaringsgericht leren. Hij doet alles zelf. Al doende coach ik hem in het hoe te bereiken wat hij voor ogen heeft: een goed lopend boerenbedrijf inclusief educatiecentrum."

Op 25 september reist ze terug van Cuijk naar Ghana. Definitief? "Het leven in mij is nooit definitief. Ik woon daar bij een familie in een huisje op het platteland. Alles doe ik zoveel mogelijk lopend of met openbaar vervoer. Veel netwerk ik met mijn mobiel. Soms via de laptop als ik verbinding heb. Ik wil laten zien dat het anders kan. Niet de rijke wereld die er geld, macht naar toebrengt. Bij mij gaat het volledig andersom. Sta achter de mensen terwijl zij volledig eigenaarschap nemen over hun leven."

Voortdurend gaat Carole haar ideaal achterna: "Mijn leven is een voorbeeld van wat mogelijk is als je durft te kiezen voor wie je wezenlijk bent, voor waar je ten diepste naar verlangt en de droom die in je leeft tot realiteit brengt. Ghana geeft mij een innerlijke rust, het is een soort van thuiskomen."

Meer informatie via www.caroledonkers.com/bouwmee en www.talents4humanity.net.

Meer berichten