Wouter van Rijn blikt terug op vorig seizoen, maar hij kijkt ook naar komend seizoen. (foto: Tom Oosthout)
Wouter van Rijn blikt terug op vorig seizoen, maar hij kijkt ook naar komend seizoen. (foto: Tom Oosthout) (Foto: )

'Spektakel einde seizoen had wel iets'

Voetbalvereniging HBV uit Beers bereidt zich voor op een nieuw voetbalseizoen. De dorpsclub kent maar liefst 350 leden. Van jong tot oud, van meisjesvoetbal tot vrouwenvoetbal. Voorzitter Wouter van Rijn (47) blikt terug en kijkt vooruit: "Samen met Vianen Vooruit zijn we een SJO zoals de KNVB dat noemt. Een Samenwerkende Jeugd Organisatie."

Door Jos Janssen

Vanaf 2006 is Van Rijn Beersenaar en sinds september 2016 is hij eerste man van HBV: "Daarvoor heb ik een aantal jaren in de dorpsraad gezeten. Meegewerkt aan het bouwproject CPO 1. De samenwerking met Vianen Vooruit loopt van beide kanten goed. We vergaderen vijf tot zes keer per jaar met de hoofdbesturen. Mijn voorzitterschap loopt zo'n beetje parallel daarmee. Eerst met één jeugdteam, daarna vier teams en vorig seizoen zijn we met de hele jeugd samen gegaan. We hebben nu 19 jeugdteams gezamenlijk waaronder vijf meisjesteams." In die samenwerking willen de beide clubs een volgende de stap gaan zetten: "Komend seizoen gaan we ons richten op de uitstroom van een gecombineerd jeugdteam. We hebben dit jaar voor het eerst een gediplomeerde trainer op de oudste jeugd gezet. Onder het thema "Boeien en Binden" gaan we extra aandacht besteden aan de jeugdvoetballers tussen 15 en 19 jaar. Het moet een kwaliteitsimpuls worden om de jeugd uit die leeftijd voor de club te behouden. Zij hebben vaak ook andere interesses. Plezier in het voetbal is daarbij een belangrijke voorwaarde. Daarnaast pakken we het vrijwilligersbeleid binnen de club op."

HBV en Vianen Vooruit hebben ook goede ervaringen met een gezamenlijke seizoenstart voor de jeugd: "Dat doen we ook zeker dit jaar. Vorig seizoen hadden we dat gecombineerd met foto's van de teams maken en de presentatie van een nieuw shirt." Wat betreft het eerste team kende HBV de laatste twee jaar veel spelersmutaties. Voetballers vertrokken of gingen lager voetballen en binnen de club moesten met name een groot aantal eigen jonge spelers de hiaten opvangen: "We hebben nog nooit zo'n jong team gehad. Wat dat betreft hebben we in Robert van Mierlo een trainer in huis die daar erg goed mee kan omgaan. Hij houdt de rust en laat zijn kop niet gek maken. Daarbij laat hij jonge voetballers ook nog beter voetballen. Afgelopen seizoen eindigde met een spectaculaire nacompetitie en behoud vierde klasse. Ik houd er wel van. Speciale wedstrijden zijn de kers op de taart. De trainer denkt er waarschijnlijk anders over."

Zijn rol als voorzitter omschrijft Van Rijn als een klein onderdeel van het geheel: "Alle bestuursleden hebben hun eigen terrein. Wij zijn er niet alleen voor het eerste team. Mooi was het dat ons 'derd' kampioen werd. Let ook op de vrouwen van HBV. Twee jaar gelden was er spektakel met het kampioenschap en het winnen van de beker. Dat kan dit seizoen wel eens een succesvol vervolg krijgen."

Meer berichten