Michel Kuijpers met vrouw Marloes en hun kinderen Evi, Sten, Maud en Tess. (Foto: Tom Oosthout)
Michel Kuijpers met vrouw Marloes en hun kinderen Evi, Sten, Maud en Tess. (Foto: Tom Oosthout) (Foto: Tom Oosthout)

Michel Kuijpers mikt op top vijf met Hapse Boys

Een zware beslissing. Een van de zwaarste uit zijn voetballeven, geeft hij toe. Na een succesvol debuutjaar besloot Michel Kuijpers Festilent te verlaten en het trainersstokje op te pakken bij zijn oude liefde Hapse Boys. "Wie weet of ik deze kans ooit nog zou krijgen?"

Halverwege het gesprek vat hij zijn huidige seizoen kort samen. "Het is een druk jaar. Dat klopt." Naast het trainerschap bij Hapse Boys volgt hij de trainerscursus UEFA A, waarmee hij straks als hoofdtrainer in het gehele amateurvoetbal mag werken alsmede als assistent in het betaald voetbal. Hij loopt daarvoor een jaar lang mee als assistent van VVV-Venlo Onder 19. Daarnaast is de 43-jarige Hapsenaar wiskundeleraar op het Elzendaalcollege in Boxmeer en heeft hij met vrouw Marloes een gezin met vier kinderen. "Gelukkig ben ik voortaan op dinsdag vrij. Vorig jaar heb ik op school veel extra uren gedraaid die ik nu kan compenseren. Elke dinsdag zit ik nu voor de trainerscursus in Zeist bij de KNVB of lopen we een dag mee bij een club. Vandaag (dinsdag, red.) bij Helmond Sport. We zijn met een groep van 32, onder wie oud-profs als Theo Janssen, Theo Lucius, Michael Lamey, Ulrich van Gobbel en Adil Ramzi."

Het was ook een van de redenen om in te gaan op een aanbieding van Hapse Boys. "Ik bespaar nu veel reistijd. Bij Festilent in Zeeland had ik het goed naar mijn zin. Ik werkte met een goede groep waarmee we flinke stappen maakten. De finale van de Play-Offs voor promotie naar de Derde Klasse verloren we na strafschoppen. Komend seizoen gaan zij oogsten." Beide partijen leken met elkaar door te gaan tot voorzitter Corné Tak van Hapse Boys hem tijdens de Sinterklaasviering in de kantine aansprak. "Of we eens konden praten over het nieuwe seizoen. Waarom niet? Bij die bespreking zaten zeven ervaren spelers uit de selectie. Dat was slim gespeeld. Dat bracht me enorm aan het twijfelen. Ik heb alle voors en tegens op een rij gezet en voor Hapse Boys gekozen. Wie weet of deze kans zich nog ooit voordeed?"

De groen-zwarten zijn uit de Derde Klasse gedegradeerd. "De selectie is krap en moest een jaar op het tandvlees lopen. Daarvan merk ik nu nog de gevolgen. Drie jongens kampen met hamstringblessures. In de eerste wedstrijd mis ik ook vier ervaren spelers door schorsingen. Als we compleet zijn, zie ik ons straks zeker bij de eerste vijf meedoen. De titelfavoriet? Festilent. Dat wordt straks een bijzondere wedstrijd. Ook DSV is een geduchte titelkandidaat."

Zijn trainersaanpak is grotendeels gebaseerd op de periodiseringsmethode van Raymond Verheijen. "En dat gemixt met die van Toine van de Goolberg, de voormalige fysieke trainer van Feyenoord. Liever anderhalf uur volle bak trainen dan twee uur gezapig." Eerder werkte hij drie jaar succesvol bij Olympia'18. "Drie jaar is voor een trainer het maximum."

Zijn Boxmeerse dienstverband sloot hij af met promotie naar de Derde Klasse. "Mijn geheim? Structuur aanbrengen zodat iedereen weet waar hij aan toe is. Gevarieerde trainersstof geven en spelers laten meedenken. Ik hanteer ook geen vast systeem, maar kijk naar de tegenstander en de kracht van mijn eigen team. Waar kunnen we ruimtes creëren? Vier man op een rij achterin is onnodig. Ik wil hoog druk zetten. De rechtsback en rechtsbuiten mogen in mijn ogen nooit voor elkaar staan. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Ook in Haps zal het toepassen van mijn visie minstens een halfjaar nodig hebben. Maar we kunnen hier zeker iets moois neerzetten."

Meer berichten