De avondvierdaagse levert zoals altijd mooie plaatjes op van de deelnemers. (foto: Arjan Broekmans)
De avondvierdaagse levert zoals altijd mooie plaatjes op van de deelnemers. (foto: Arjan Broekmans)

'Onderweg zie ik vele bekenden'

Deze week is voor de 39e keer de Avondvierdaagse Cuijk. De organisatie heeft naast de 5, 10 en 15 kilometer een 'nieuwe' afstand aan het programma toegevoegd: na tien jaar is de 2,5 kilometerafstand terug. Zij hoopt hiermee de deelnemersgrens van de duizend te doorbreken.

Door Jos Janssen

Een van die duizend deelnemers is Sanne Bosch (31) Zij loopt dit jaar voor 24e keer mee: "Ik woon al zeven jaar niet meer in Cuijk maar reis gewoon op en neer. Met mijn werk houd ik er ook rekening mee. Ik zou de Cuijkse Avondvierdaagse niet graag willen missen. Volgend jaar wordt mijn jubileumtocht en dan ben ik er zeker bij. Mijn ambitie is om als deelnemer het vaakst de Cuijkse Avondvierdaagse te lopen. Er zijn nu twee of drie wandelaars die nog meer keren dan ik gelopen hebben."

Als kleuter nam Sanne voor de eerste keer deel: "Ik was nog maar net vier geworden en zat nog maar heel kort op basisschool 't Startblok. We liepen met veel kinderen uit de onderbouwgroepen de 2,5 kilometer. Mijn vader liep mee. We moesten altijd achter de juf blijven. Maar ik vond toen al dat het tempo voor mij te laag was en probeerde daarom voor de juf te lopen."

Wandelaars

De baan van Sanne is in Helmond: "Ik kom drie dagen rechtstreeks van mijn werk uit Helmond en een keer vanuit mijn woonplaats Nijmegen. In al die jaren heb ik vier keer niet in Cuijk gelopen. Twee keer is de avondvierdaagse niet gehouden, een keer had ik een balletvoorstelling en een keer had ik een blessure. Ben toch al blessuregevoelig. Daarom waag ik me niet aan de grote Vierdaagse in Nijmegen. Cuijk is heel gezellig. Ik reis alleen deze dagen naar Cuijk maar loop nooit alleen. Onderweg zie ik vele bekenden. Mijn vader gaat dit jaar ook weer mee de vijftien kilometer lopen."

Tochten

Op dinsdag 4 september (de langere afstanden richting Katwijk), woensdag 5 (Heeswijkse Kampen), donderdag 6 (Vianen) en vrijdag 7 september (Padbroek en Sint Agatha) lopen de wandelaars iedere dag een stuk in en rond Cuijk. Door het enthousiasme van de meer dan 900 deelnemers in 2017 en de talloze toeschouwers langs het parcours, is de organisatie ervan overtuigd dat het ook dit jaar een groot succes gaat worden. De intocht vrijdag a.s. is net als vorig jaar weer op de Grotestraat, de 'Cuijkse Via Gladiola'. De lopers komen vanuit Grotestraat-Noord richting de Schouwburg gelopen. Daar is ook de finish en kan de felbegeerde medaille opgehaald worden. Bij deze intocht is er tevens voor de tweede keer een Spandoekwedstrijd. Scholen waarvan meer dan vijftien leerlingen meelopen kunnen meedoen. De vraag is nu wie de opvolger wordt van de winnaar van vorig jaar: basisschool De Regenboog. www.avondvierdaagsecuijk.nl.

Meer berichten