Ulla Becker, WWZ-coördinator voor Wonen Welzijn Zorg. Ze wijst mensen de weg, bijvoorbeeld naar een ouderenverpleegkundige, de thuiszorg of een vrijwilliger.
Ulla Becker, WWZ-coördinator voor Wonen Welzijn Zorg. Ze wijst mensen de weg, bijvoorbeeld naar een ouderenverpleegkundige, de thuiszorg of een vrijwilliger. (Foto: )

In gesprek met de zorgcoördinator

Waar kan ik terecht als mijn huis te groot wordt? Bij wie moet ik zijn als ik zie dat mijn buurvrouw achteruit gaat? Ik kom uit het ziekenhuis en er is niemand die mij op kan vangen, hoe moet ik verder? Mijn man is overleden. Hoe kan ik nu mijn administratie goed doen en ik voel me zo slecht.

Door Lidwien Buné en Mieke Heijmans

Cuijk - Zomaar enkele vragen die men zich kan stellen bij het ouder worden. "Maar eigenlijk kan iedereen, ongeacht de leeftijd, door omstandigheden in een kwetsbare positie terecht komen. Al gauw wordt gedacht dat men het zelf wel kan regelen of het wordt de kinderen gevraagd. Soms is direct hulp nodig en kunnen zaken niet wachten. Maar bij het ouder worden merk ik ook regelmatig dat mensen een kleiner netwerk krijgen om op terug te vallen en soms is er helemaal geen netwerk meer."

Aan het woord is Ulla Becker, WWZ-coördinator bij Sociom. "Geen vraag is te dom. Als coördinator wijs ik mensen de weg, bijvoorbeeld naar een ouderenverpleegkundige, de thuiszorg, activiteiten voor senioren of breng ik ze in contact met een vrijwilliger van de SWOC of de KBO die ondersteuning kan bieden. Als het wat minder gaat met de gezondheid en sociale contacten lopen terug, dan vraagt dit een andere benadering. Niet iedereen wordt onbezorgd ouder en kan zijn onafhankelijkheid behouden. Dan is het goed om ondersteuning te vragen. Dat draagt bij aan het behoud van de zelfstandigheid. Er zijn organisaties en instellingen zoals Sociom, SWOC, KBO, Pantein en MEE die de ouder wordende mens begeleiden zodat zij zo lang mogelijk zelfstandig en prettig kunnen blijven wonen en actief blijven in het dagelijkse leven."

Verder maakt Ulla deel uit van het sociaal kernteam en werkt samen met andere deskundigen zoals wijkverpleegkundigen en huisartsen. "Er kan ook een beroep worden gedaan op vrijwilligers, zoals de aanwezigheidshulp van de SWOC of Sociom. Zij zijn van onschatbare waarde omdat zij zelf uit het Cuijkse komen. Zij kunnen soms samen met professionals ondersteunen bij rouwverwerking of helpen bij de thuisadministratie. Deze vrijwilligers worden bijgestaan door de professionals van Sociom. Zij ontvangen scholing en er zijn bijeenkomsten waar ervaringen kunnen worden uitgewisseld."

Ulla werkt al meer dan vier jaar als WWZ-coördinator en heeft pedagogie en sociaal cultureel werk gestudeerd. Ook heeft zij een master in Social Work behaald. Met deze achtergrond en haar brede ervaring, kan zij uw vragen beantwoorden en meehelpen bij het vinden van een oplossing in uw specifieke (thuis)situatie. Specifiek, want ieder mens is anders. Zij weet de weg in de huidige wet- en regelgeving en is onafhankelijk.

Wanneer u met uw vraag bij Ulla komt, gaat zij met u in gesprek. Een zoon, dochter of andere mantelzorger is altijd welkom bij het gesprek. Zij zal informeren naar uw persoonlijke situatie en of u zich kunt redden in uw dagelijks bezigheden en wat misschien beter of anders kan. Tijdens dit gesprek brengt zij uw hulpvraag in kaart. Misschien heeft u behoefte aan een zinvolle dagbesteding of wilt u een vrijwilliger die regelmatig bij u op bezoek komt. Er zijn veel mogelijkheden om uw thuissituatie te verbeteren. De ondersteuning van de WWZ-coördinator is gratis. Niet alleen senioren, maar ook inwoners van Cuijk jonger dan 55 jaar kunnen er een beroep op doen. Ulla Becker is bereikbaar via ullabecker@sociom.nl. Contact loopt ook via Sociom: 0485-700500.

www.sociom.nl

Meer berichten