De toenmalige wethouder Poel in het Taalcafé met Eritreeër Gere Berhane Bayru over het thema geboorte. (Archieffoto: Marco van den Broek)
De toenmalige wethouder Poel in het Taalcafé met Eritreeër Gere Berhane Bayru over het thema geboorte. (Archieffoto: Marco van den Broek) (Foto: Marco van den Broek)

Taalcafé, maar nu in een écht café

Al jaren wordt het Taalcafé gehouden in de bibliotheek met als doel vluchtelingen woonachtig in de gemeente Cuijk op een leuke, aantrekkelijke manier de Nederlandse taal machtig te leren maken. Het idee is nu opgepakt om twee keer het heel anders te gaan doen. Karel Janssen: "We kiezen nu voor een andere, informele, uitnodigende locatie."

Door Jos Janssen

Cuijk - Een van de doelstellingen van VVN (Stichting voor Vluchtelingen en Nieuwkomers Cuijk) is om integratieactiviteiten inburgeren, taal te organiseren. Janssen: "Het maandelijks Taalcafé in de bieb gebeurt toch best in een min of meer besloten omgeving. Daar komen taalcoaches en taalmaatjes (vluchtelingen woonachtig in Cuijk red.) bij elkaar. We willen meer Cuijkenaren eens kennis laten maken met deze nieuwe inwoners."

Stef Blok

Janssen: "VluchtelingenWerk Nederland stimuleert deze initiatieven als reactie op de ook in onze ogen onmogelijke uitspraken van de minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok. Dat kon echt niet wat hij daar zei. We vonden het onze plicht om een tegengeluid te laten horen. Hier in Cuijk loopt het echt prima."

Blok uitte zich onlangs op een zeer onsympathieke manier over andere bevolkingsgroepen. Op een netwerkbijeenkomst voor Nederlanders die bij buitenlandse organisaties werken, zei hij onder andere dat Suriname een 'failed state' is vanwege de 'etnische opdeling' en dat hij niet gelooft dat verschillende bevolkingsgroepen vreedzaam kunnen samenleven. Ook niet hier in Nederland.

'Ga in gesprek'

Samen met Elly ten Katen heeft Janssen het idee vorm gegeven om op de dinsdagen 21 augustus en 25 september het terras van de Looijerij als locatie voor deze ontmoeting met vluchtelingen te gebruiken: "Wij zouden een oproep willen doen aan iedereen: kom gerust eens langs. In een ongedwongen sfeer kan er een gesprek plaats vinden. Wij helpen het gesprek wel op gang mocht dat even moeilijk gaan vanwege de taal. Geniet samen van een kopje koffie of thee. Praat met eens met iemand uit Syrië, Eritrea, Irak. Over hun land van herkomst, Cuijk, hun hobby, hun gezin. Leer elkaar eens beter kennen. Het is beslist voor ons geen bijeenkomst om taalcoaches te werven. Het is gewoon een laagdrempelige manier om elkaar beter te leren kennen. Een win-win situatie want ook onze medebewoners doen door dit ongedwongen gesprek er hun voordeel mee. We gaan de komende maanden toch op zoek naar meer mogelijkheden om verbindingen te maken."

Tijd en locatie

In Cuijk wonen op dit moment honderden statushouders, vluchtelingen. Het Taalcafé maar nu in een 'echt café' de Looijerij is op dinsdag 21 augustus van 15.30 tot 17.30 uur.

"Het is beslist niet zo dat je er twee uur moet blijven. Maar loop eens binnen, ga het gesprek aan. Het is o zo waardevol", geven de enthousiaste initiatiefnemers aan.

Meer berichten