Rangers FC was vorig jaar de sterkste in Sint Agatha. (foto: persfoto)
Rangers FC was vorig jaar de sterkste in Sint Agatha. (foto: persfoto) (Foto: )

Topvoetbal naar Sint Agatha

Komend weekend , 4 en 5 augustus, staat de jubileum editie van de Copa del Agatha (10e keer) op het voetbalprogramma. Het prestigieuze voetbaltoernooi voor de hoogste categorie jeugdvoetballers heeft in de afgelopen jaren al vele nu gevestigde voetballers voortgebracht.

Door Jos Janssen

Bekende topspelers daarvan zijn o.a. de internationals Vincent Janssen ( Nederland), Julian Draxler (Duitsland) en Youri Tielemans ( België) Het zijn in Sint Agatha vooral de jeugdige sterren van morgen op de groene grasmat. Daarom komen vele scouts uit de hele wereld naar het Cuijkse kerkdorp kijken of er unieke voetbaltalenten te vinden zijn. Bob Thomassen voorzitter Copa del Agatha: "In 2009 was de eerste editie. Onze doelstelling was: hoe kunnen we de verenging VCA op een positieve manier zich in de regio laten profileren. Met het motto: waarin een klein dorp groot kan zijn. We wilden het toernooi langzaam laten opbouwen met amateurploegen en profs tot alleen profclubs. Omdat we de eerste keer meteen Botafoga uit Brazilië hadden ging die ontwikkeling veel en veel sneller. Via ons netwerk hadden we toen meteen al zes profclubs."

Zaterdag 4 augustus wordt het toernooi geopend om 11.30 uur met het veelbelovende affiche Paris Saint Germain tegen N.E.C. Nijmegen. De twee ploegen spelen samen met het Engelse Leicester City in poule A. Het Deense Odense BK, Standard Luik en topfavoriet het Brazilaanse Figueirense spelen in poule B. De eerste dag worden er zes poulewedstrijden afgewerkt. Op zondag gaat men om 10.00 verder met een tussenronde en om 12.00 uur halve finales en plaatsingswedstrijden. In de namiddag, om 16.30 is de grote finale. Alle teams bestaan uit spelers die de leeftijd van 19 jaar nog niet hebben bereikt. "We hebben vorig jaar geroepen dat we uit wilden pakken voor onze jubileumeditie en met dit deelnemersveld doen we dat dan ook", zegt Martijn Schwillens, die verantwoordelijk is voor de teams. "Paris Saint Germain is wereldtop en Leicester City werd in 2016 kampioen van Engeland. Figueirense is qua jeugdopleiding top-3 van Brazilië en met Standard Luik verwelkomen we de allereerste winnaar van de Copa del Agatha in 2009. Odense BK uit Denemarken en NEC Nijmegen zijn kwalitatief erg goede teams die het mooie toernooiaffiche compleet maken."

Voorafgaande aan de Copa del Agatha wordt op vrijdag 3 augustus weer een Copa Clinic voor kinderen in de leeftijd van 6 tot en met 14 jaar georganiseerd. Deze voetbalclinic staat net als vorig jaar onder leiding van de voetbalschool WeLoveVoetbal by Leiwa & Lete van oud-NEC-speler Jeffrey Leiwakabessy en voormalig zaalvoetbalinternational Marinho Letemahulu. Het programma van vrijdag 3 augustus is: van 10.00 toto 12.00 uur 6 t/m 9 jaar en van 13.00 tot 15.00 uur 10 t/m 14 jaar.

Info: www.copadelagatha.nl

Meer berichten