Adrie en Mathieu van der Poel aan tafel bij de Avondetappe van de NOS.
Adrie en Mathieu van der Poel aan tafel bij de Avondetappe van de NOS.

Adrie van der Poel schiet profs weg, inclusief zoon Mathieu

De profs bij Daags na de Tour worden maandag 30 juli weggeschoten door Adrie van der Poel. Tussen de beroepsrenners staat dit jaar in Boxmeer ook Mathieu van der Poel, de zoon van Adrie. Zoonlief is misschien wel Nederlands grootste wielertalent ooit.

Alleskunner en supertalent Mathieu veroverde dit jaar niet alleen het Nederlandse veldritkampioenschap, hij greep ook op de weg de NK-titel door alle gelouterde profs zijn hielen te laten zien. Alsof dat nog niet genoeg was stuurde hij zondag zijn mountainbike naar de hoogste podiumtrede. De trilogie die Van der Poel junior voltooide, is een unicum in Nederland, waarschijnlijk in de wereld. De 23-jarige Van der Poel domineert al jaren het internationale veldrijden en ook op de weg passeerde hij al meerder malen als eerste de streep. Hij heeft in 2020 in Tokio zijn zinnen gezet op een Olympische medaille bij het mountainbiken. Veldrijden, een wintersport, en mountainbiken hebben op dit moment nog zijn voorkeur. In Boxmeer zal hij ongewtijfeld in de voorste rijen meestrijden om de zege in Boxmeer. Hij wordt al de Nederlandse Sagan genoemd. 

Vader Adrie van der Poel was 19 jaar beroepsrenner en won in 1987 en 1990 de Boxmeerse profronde. De West-Brabander pakte bij het veldrijden één wereldtitel, zoon Mathieu won in 2015 het WK in het Tsjechische Tabor en was daarmee de jongste winnaar ooit. Van der Poel senior bouwde een imposante carrière op met onder meer zes klassiekeroverwinningen (waaronder de Ronde van Vlaanderen) en hij won twee Touretappes. De fietsgenen heeft Mathieu van der Poel niet alleen van zijn vader. Zijn moeder is de dochter van de Franse wielerheld Raymond Poulidor.

Meer berichten