Dit redactionele artikel werd aangeleverd door Stichting Taxus Taxi. (foto: persfoto)
Dit redactionele artikel werd aangeleverd door Stichting Taxus Taxi. (foto: persfoto) (Foto: )

Stichting Taxus Taxi zamelt in

Na een aanhoudend succes is stichting Taxus Taxi ook deze zomer weer te vinden in de straten. In 2017 wist de stichting meer dan 2.200 chemotherapieën te verzamelen. Op maandag 4 juni is de stichting weer begonnen met de inzameling van het frisse groen van deze haagplant. De éénjarige taxustwijgjes worden gebruikt voor de productie van Taxol, het basisbestanddeel van de chemotherapie. Tot op heden werd er voldoende snoeisel ingezameld voor 1.500 chemotherapieën.

door onze redactie

Eerder dit jaar stelde Taxus Taxi zich het doel voldoende snoeisel in te zamelen voor 2.700 therapieën. Door een toename in de vraag heeft ze dit bijgesteld naar 3.500 behandelingen. Gezien de huidige stand zijn er nog heel wat taxi ritjes nodig om dit mogelijk te maken. Het seizoen loopt voorspoedig, maar dit betekend niet dat er achterover geleund kan worden. De aanhoudende droogte en het warme weer, hebben ook zijn weerslag op het enthousiasme van de mensen om te tuinieren. Dit is ook bij de stichting goed te merken. Aan het begin van het seizoen stond de telefoon roodgloeiend en maakte deze overuren. Met de komst van de warme dagen is dit ineens bekoeld. Ieder die zijn of haar taxussnoeisel wil aanbieden in de strijd tegen kanker, kan dit zeker nog doen tot en met eind augustus. Na die tijd is de kans groot dat de hoeveelheid werkzame stof in de plant dusdanig afneemt, dat het niet langer bruikbaar is.

Om de kwaliteit van het taxussnoeisel en de service te waarborgen wil de stichting twee kwaliteitsnormen dit jaar nog eens extra benadrukken. Broei is de grootste boosdoener als het gaat om de bruikbaarheid van taxussnoeisel. De fermentatie van het verse groen zorgt ervoor dat de bruikbare stof wordt afgebroken. Dit is te voorkomen door in het midden van het snoeisel een kuil te maken ter grote van een voetbal.

De service van de Taxus Taxi is een gratis mogelijkheid om op een zeer toegankelijke manier deel te nemen in de strijd tegen kanker. Het stemt de stichting dan ook trots dat zoveel mensen samen met hen de strijd tegen kanker aangaan. Om het financieel haalbaar te houden moet ze desondanks een minimaal aan te leveren hoeveelheid hanteren.

Snoeisel is aan de stichting aan te bieden vanaf één volle kruiwagen of half gevulde Taxus Taxi Tas. Heeft u te weinig snoeisel om dit te laten ophalen en wilt u toch deelnemen? Snoeit u dan tegelijk met uw buurtgenoten om zo toch gebruik te kunnen maken van de gratis inzameldienst. Meer informatie is te vinden op www.taxutaxi.nl.

Meer berichten