Stephanie Bongers-van Werkhoven (rechts) als frontzanger bij het Vierdaagse Orkest. (foto: Rob van Hassel)
Stephanie Bongers-van Werkhoven (rechts) als frontzanger bij het Vierdaagse Orkest. (foto: Rob van Hassel) (Foto: Rob van Hassel)

Cuijkse wortels groeien ook elders

Precies 32 jaar geleden (in 1986) ontstond in Cuijk het idee voor het Vierdaagse Orkest. Er moest tijdens de doortocht van de wandelaars in Cuijk meer sfeer en reuring komen. Zo'n 22 Cuijkse musici onthaalden in juli 1987 voor het eerst het Vierdaagselegioen met marsmuziek. In de jaren erna groeide het Vierdaags Orkest tot één van de meest aansprekende muziekgezelschappen in het Land van Cuijk. Met muzikanten uit heel de regio. De Boxmeerse zangeres Stephanie Bongers-van Werkhoven vervult een belangrijke rol in het orkest.

door Henk Baltussen

Zo'n tachtig musici, acht vocalisten, enkele dansers, geluid- en lichttechnici en een legertje begeleiding vormen het huidige Vierdaagse Orkest (VO). De wortels liggen onmiskenbaar in Cuijk. Het professioneel klinkende amateurorkest kan zomaar een uithangbord van het Land van Cuijk worden. Wie weet wat de op handen zijnde nieuwe gemeente Land van Cuijk voor het gezelschap kan gaan betekenen. Met vele sponsoren en vrijwilligers wordt het orkest op de been gehouden. Alleen de muzikale leiding ontvangt een vergoeding. Zoals Stephanie Bongers- van Werkhoven uit Boxmeer. Zij stuurt als een volleerd regisseur de achtkoppige zanggroep aan, fungeert als vocal coach, zorgt voor een uitgekiende podiumpresentatie, zingt voor de twee zangers en vijf zangeressen de solostukken persoonlijk in en neemt audities af. "Voor dit jaar hadden we verspreid over twee dagen dertig auditanten. Zingen is natuurlijk belangrijk, meerstemming zingen ook en je moet jezelf kunnen presenteren. Het is uiteraard altijd vervelend om mensen af te wijzen. Maar ze krijgen allemaal persoonlijk een bericht over het besluit."
Bongers begint in februari met de zangrepetities. Dan zijn de bijna 30 nummers al bekend. "We hebben een muziekcommissie die ideeën aandragen. De dirigent, het bestuur en ik besluiten uiteindelijk over het programma. De arrangementen moeten worden aangeschaft, waarbij het financieel wel binnen de perken moet blijven." De zangrepetities zijn in de Elsenhof in Sambeek. Het zijn er een tiental die elk zo'n drie uur duren. "Verwacht wordt dat ook thuis veel wordt geoefend. Eind mei, begin juni repeteren we dan voor het eerst samen met het orkest." Bongers, die zelf meezingt, nam vorig jaar de rol van Roel Verheggen als coach en regisseur over. "Van hem heb ik heel veel geleerd."

Het Vierdaagse Orkest is dit jaar te zien en te horen in de Schouwburg Cuijk (zaterdag 14 juli, 20.15 uur), Markt in Wijchen (dinsdag 17 juli, 19.30 uur), Maaskade Cuijk (donderdag 19 juli, 19.30 uur), Openlucht Theater de Goffert (zaterdag 21 juli, 20.30 uur) en Boxmeer (zondag 22 juli, Raadhuisplein). Info en tickets: vierdaagseorkest.nl. Het drie uur durende programma is erg divers. Bart van Zutven dirigeert het orkest. De nieuwe dansgroep bij het VO staat onder leiding van Wendy Peters uit Gassel.

Meer berichten