(foto: Kees-Jan van Overbeeke)
(foto: Kees-Jan van Overbeeke)

Cuijks zwemtalent is niet te stoppen

Op en top gemotiveerd is hij om iedere dag weer een stukje beter, sneller te worden. Het grote zwemtalent uit Cuijk Jarno Koster (15) rijgt de ene eremedaille na de andere aan zijn zegekar. Resoluut is hij dan ook in zijn doel: "Ik wil in 2024 op de Olympische Spelen in Parijs zwemmen. Mijn favoriete afstanden zijn de vlinderslag en de wisselslag."

door Jos Janssen

De successen komen niet aanwaaien bij het Cuijkse zwemtalent: "Ik train op dit moment vijf tot zes dagen per week en twee keer per dag in Nijmegen bij mijn club Aqua-Novio'94. Een training van steeds twee uur. Daarnaast heb ik krachttraining bij de HAN in Nijmegen. Iedere ochtend sta ik om half vijf op. Mijn vader brengt me dan naar Nijmegen en tot voor kort daarna naar mijn school Metameer. Dit jaar ben ik geslaagd voor het vmbo en na de zomervakantie ga ik vol enthousiasme beginnen aan de Young Talent Academy van het ROC ook in Nijmegen. Daar kom ik in een klas met allemaal Nederlands kampioenen onder meer boksen, wielrennen. Na de vakantie ga ik daar beginnen met de studie marketing en communicatie. Je krijgt een eigen studiebegeleider en faciliteiten om te trainen. Wat studie betreft bekijk ik het stap voor stap. Ik wil in ieder geval erg snel mijn scooterrijbewijs halen. Op die manier wordt het wat gemakkelijker om van Cuijk naar Nijmegen te reizen voor mijn studie en de trainingen."

Zijn vele succesmedailles zitten opgeborgen in plastic kratten: "De "Nederlandse" gouden hangen hier in de kamer. De overige bewaar ik. Het zijn er tot nu toe ongeveer 270. Ik zwem bij de Gelderse kampioenschappen omdat ik bij een Nijmeegse club zit. In mei haalde ik daar dertien keer goud. Deze maand heb ik de NJJK ( Nederlandse Jeugd en Junioren Kampioenschappen) in Eindhoven gezwommen. Twee keer goud op de 200 meter school en 400 meter wisselslag. Daarnaast twee keer zilver omdat ik me voor die wedstrijd wat ziek voelde. Met de estafetteploeg haalde we ook goud en zilver. Heb bewust wat andere afstanden niet gezwommen. Mijn trainingsmaatje is Tim Korstanje. Die is erg goed. We hebben allebei een hele goede band met onze trainer Tim Furer. "

Jarno's grote voorbeeld, idool is de Amerikaan Ryan Lochte: "Toen ik nog bij PSV trainde in Eindhoven zag ik toppers als Pieter van den Hoogeband en Ranomi Kromowidjojo wel eens trainen. Ik kijk ook wel eens op internet wat Ryan en andere succesvolle zwemmers presteerden toen die zo oud waren dan ik. Dan zijn mijn tijden nu best goed." zegt hij vol trots.

Naast het trainen, school blijft er niet veel tijd over voor andere zaken: "Mijn vriendengroep zit vooral bij de zwemmers. We gamen veel samen. Voor het zwemmen zet ik alles opzij. Ik ga voor het hoogste."

Meer berichten