Anne van Diemen gaat plaatsnemen bij de Provinciale Staten. (foto: Ingrid Janshen-Artz)
Anne van Diemen gaat plaatsnemen bij de Provinciale Staten. (foto: Ingrid Janshen-Artz) (Foto: )

Cuijkse in de Provinciale Staten

Afgelopen vrijdag 15 juni is Anne van Diemen uit Cuijk geïnstalleerd als Statenlid van de provincie Noord-Brabant. Als kersvers GroenLinks Statenlid neemt zij het stokje over van Arno Uijlenhoet, die wethouder wordt in de gemeente Waalre.

door Ingrid Artz

Van Diemen: "Omdat Arno wethouder werd, moest er een opvolger komen. Ik was nummer 6 op de lijst bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten in 2015. Nu zijn ze bij mij uitgekomen." Van Diemen werkt bij KIWA als productgroepmanager en is bestuurslid van GroenLinks Land van Cuijk. In het verleden heeft ze acht jaar in de raad gezeten. "Toen we daarna niet herkozen werden, heb ik bedacht om mijn ervaring in te zetten bij de provincie."

Juist op het moment dat haar partij weer een zetel in de Cuijkse gemeenteraad bekleedt, wordt ze gevraagd als Statenlid. "Dat was een verrassing", lacht Van Diemen, "maar nog meer speciaal is het dat je vooraf kennis mag maken met de Commissaris van de Koning, Wim van der Donk. En ook de hartelijke ontvangst is heel bijzonder." Van Diemen staat te popelen om te beginnen, maar blijft GroenLinks Cuijk volgen, niet in de laatste plaats omdat zoon Mike daar nu fractievoorzitter en raadslid voor is. "En de fractie, want we hebben een goede, enthousiaste fractie met veel kennis."

Haar raadservaring komt bij deze nieuw stap goed van pas. "De Provinciale Staten zijn eigenlijk de gemeenteraad van de provincie. Iedereen brengt ideeën in, maar uiteindelijk is dit het hoogste bestuur. Hier vallen de besluiten." Er is nog een belangrijke taak: Statenleden kiezen de leden voor de Eerste Kamer.

Dat gebeurt vlak na de provinciale verkiezingen, die in maart volgend jaar plaatsvinden. Om daar een stem in te hebben, zal Van Diemen eerst opnieuw gekozen moeten worden. Maar tot die tijd is er genoeg te doen. "Ik ga de portefeuilles Energie en Landbouw doen. Landbouw is een fors thema, zeker binnen onze regio, heerlijk om daarmee aan de slag te gaan."

Energie is een onderwerp waar ze graag haar tanden in zet. "Ik was actief binnen het Cuijks Energie Collectief, daar heb ik veel geleerd over energie." Er ligt een grote opdracht: de Energietransitie. "We zullen van het gas af moeten en veel meer duurzame energie moeten gaan produceren. Wat GroenLinks wil is dat iedereen mee gaat doen. Die energietransitie is niet alleen iets van bedrijven of van de provincie, hij is vooral van de inwoners zelf. Participeren in projecten om bijvoorbeeld windenergie op te wekken betekent dat je mee mag doen en dat de beloning niet alleen voor bedrijven en provincie is. Uiteindelijk gaat het om ons, om onze aarde."

Meer berichten