Plezier stond ook tijdens de vorige edities van de Highlandgames hoog in het vaandel. (foto: eigen foto)
Plezier stond ook tijdens de vorige edities van de Highlandgames hoog in het vaandel. (foto: eigen foto) (Foto: frankweren@gmail.com)

Highlandgames bij de Maas

In Sint Agatha bij de oude veerstoep in een groot weiland worden op zaterdag 30 juni voor de vierde maal de Highlandgames gehouden. Organisator is carnavalsvereniging de Ulewappers. Marco Jacobs: "Het is echt een spektakel wat daar gebeurd. Ook mooi om te zien. Daarbij is gezelligheid erg belangrijk."

door Jos Janssen

De eerste editie van de Highlandgames was bij het 55-jarig jubileum van de verenging: "We wilden wat extra inkomsten genereren in de aanloop naar ons jubileum. We hadden een dienstenveiling en de Highlandgames. Dat was toen al een groot succes. Het was dat jaar wel bloedheet. Veel spellen hebben we toen omgebouwd tot waterspellen."

Op een prachtlocatie aan de Maas, iets heuvelachtig, is de arena voor de Highlanders: "Op het programma staan veel krachtspellen. Maar techniek en tactiek zijn net zo belangrijk. Op het spellenmenu staan verder onder meer boomstamwerpen, tractorwielrollen, hamerwerpen, touwtrekken en een speciaal spel: achtjes. De deelnemers weten van tevoren niet hoe het spel er precies uit gaat zien. Elk jaar voegen we wel een nieuw spel toe, bijvoorbeeld hooibaalwerpen met een riek."

Er wordt gestreden door teams onder de 16 jaar en boven de 16 jaar: "We hebben op dit moment 12 teams bij de ouderen. O.a. buurtvereniging de Haagsestraat, de ZZP'ers, de Nölers, en de raad van elf van de Ulewappers. Bij de jeugd komt o.a. het sterke Bloementeam en Het Nölers Tussendoortje aan de start. (HNT) De sfeer is altijd fantastisch net als bij de echte Highlandgames. Tussen de spellen is er tijd voor een hapje en een drankje. We hebben ook een grote tent hiervoor staan. "

Heel bijzonder is dat de winnaars van vorig jaar op een "plechtige" manier de arena binnen komen: "Die winnaars worden opgehaald bij de kade van Cuijk. Op de vroegere veerpont de Zeldenrust varen ze dan naar St Agatha. Op die pont staan trommelaars die de winnaars al van verre aankondigen. Bij het strijdtoneel maken alle teams een haag om de winnaars van 2017 glorieus binnen te halen. Dit jaar zijn alle captains van de teams in Schotse kledij. Ik heb me laten vertellen dat een team geheel in Schotse kledij komt."

Binnen de carnavalsverenging is een speciale commissie die zich bezig houdt met de organisatie van de Highlandgames 2018. "Rik, Willy, Vivianne, Jan, Suzanne, Tonnie, Will, Jan en ik hebben ieder hun taak in het geheel. Samen gaan we er weer een gezellige boel van maken. Mocht het boven de 25 graden worden dan hebben we zelfs twee zwembaden tot onze beschikking. Zijn er nog teams (van 6 personen) die mee willen doen? Ze kunnen zich nog aanmelden tot 25 juni via info@ulewappers.nl

Meer berichten