De initiatiefnemers van het diner zijn klaar voor donderdag 14 juni. (foto: Jos Janssen)
De initiatiefnemers van het diner zijn klaar voor donderdag 14 juni. (foto: Jos Janssen) (Foto: )

Vrijwilligers belonen met diner

"Het idee is geboren in de kantine van VCA in St Agatha. Ik stond te praten met Harry Peters, conciërge op ROC de Leijgraaf" vertelt, aspergeteler Henk Goossens. "We zagen het allebei helemaal zitten. We nodigen 45 vrijwilligers uit het Land van Cuijk uit voor een aspergediner in het restaurant van het roc en ik lever de asperges."

door Jos Janssen

Het diner, aspergesoep, hoofdgerecht asperges en een aardbeienverrassing na gaat plaatsvinden op donderdag 14 juni. Peters en Goossens: "Dit is prachtig om te doen. We zaten binnen een paar dagen vol. Daan Erps van het roc heeft de selectie gemaakt. Het zijn vrijwilligers uit het hele Land van Cuijk. Die mogen wel eens een keertje in het zonnetje gezet worden." Voor docent Rolf Asbroek een mooie gelegenheid om een verbinding te leggen tussen onderwijs en een lokale ondernemer: "Wij zorgen voor de koks en de bediening. Voor onze studenten weer een prima leerervaring. Henk was al een keer bij ons op de open dag geweest. We hanteren hier de slogan: Leuk, lekker, leerzaam, Leijgraaf. Bij zulke initiatieven zou een lokale wijnboer niet mogen ontbreken."

Goossens: "Mijn vrouw Margarita doet het aspergegedeelte op ons bedrijf. Aan de Drogestraat in Sint Agatha telen we asperges. In Overloon aan de Stevensbeekseweg hebben we een winkel, maar we staan ook op vrijdagmiddag en zaterdagochtend op het Louis Jansenplein in Cuijk. We leveren het liefst geschild de asperges aan de klant aan. Dat schillen is belangrijk en verhoogt de kwaliteit. Het is nu topaspergetijd tot ongeveer 22 juni. We beginnen al vroeg in het jaar met aspergesteken. Er ligt een stuk land waar we middels vloerverwarming aangewakkerd door houtsnippers al asperges kunnen leveren rond half maart. De meeste asperges gaan richting restaurants. In de restaurants is het nu hoogseizoen met asperges eten. Wat veel mensen ook niet weten als ze langs onze aspergebedden komen, is dat we zwart plastic er over leggen om de warmte vast te houden. Nu zie je vaak wit plastic om de zon te laten weerkaatsen. Het is bewonderenswaardig dat onze aspergestekers nu in de felle zon staan te werken."

Asbroek: "Onze studenten leren hier enorm veel van. We moeten met Henk ook maar eens afspreken dat een paar studenten bij hem op het land een kijkje gaan nemen. We zetten bij het diner ook aspergeplanten neer, zodat men weet waar de asperge uiteindelijk vandaan komt. In het kader van Een Goei Leven gaan we komend jaar met een klas van 25 studenten de lokale ondernemer meer voor het voetlicht zetten. Ook in de foodsector. Wie is die ondernemer, wat is zijn product? Dit aspergediner is hiervoor een uitstekende aanzet."

Meer berichten