De vreugde was groot bij HBV. De club acteert ook volgend seizoen in de vierde klasse. (foto: Jos Janssen)
De vreugde was groot bij HBV. De club acteert ook volgend seizoen in de vierde klasse. (foto: Jos Janssen) (Foto: )

Clubgevoel houdt HBV in vierde klasse

Misschien was het wel het moment van het nacompetitieduel tussen FC de Rakt en HBV Beers. Een drinkpauze rond de 70e minuut. HBV-trainer Robert van Mierlo: "Met 0-3 achter staan en nog maar tien op het veld. Ik heb tegen de spelers gezegd: wat jullie ook doen de rest van de wedstrijd, doe het vanaf nu allemaal voor jullie mooie club."

door Jos Janssen

Deze clubgeest zorgde er voor dat HBV vierdeklasser bleef. De Beerse ploeg was met een geruststellende thuiszege van 3-1 naar Uden gereisd. Met hen bijna 200 supporters. Maar na 48 minuten stond de Rakt wel met 3-0 voor. Van Mierlo: "We zijn wel heel dicht bij degradatie geweest. We wonnen geen duels, combinaties lukten niet."

Na de rode kaart voor middenvelder Ruud Toonen in de 70e minuut dirigeerde van Mierlo routinier en laatste man Martijn van den Boogaard direct naar de spits. Zijn doelpunt in de 87e minuut zorgde in ieder geval voor een verlenging. Het harde schot van Siem ten Haaf kon de Raktdoelman nog pareren maar viel voor de voeten van Van de Boogaard. De routinier tikte binnen.

Van Mierlo: "Even daarvoor kwam Martijn naar me toe aan de zijlijn. We keken elkaar eens goed aan. Soms zegt een blik meer dan duizend woorden." Het geloof in eigen kunnen was bij HBV helemaal terug. Met name de jonge jongens Jasper Breen, Lars Uppelschoten achterin en Keven Kerstens als stofzuiger op het middenveld renden zich de longen uit hun lijf. Net voor het einde van de eerste verlening werd spits Jeroen van Sonsbeek de diepte ingestuurd. Hij scoorde beheerst onder in de linkerhoek de veilige 2-3. Van Sonsbeek zat na afloop helemaal kapot: "Wat een wedstrijd. Ik heb er eigenlijk geen woorden voor. We lieten na de twee tegengoals de koppen hangen. Tegen het einde van de wedstrijd begonnen we weer te vechten voor een goed resultaat. Wat was ik blij dat die goal viel. Je ziet dan toch dat de laatste wedstrijden Martijn, Ruud en Bram Derks erg belangrijk zijn voor onze ploeg. Vooral als de spanning hoog oploopt."

FC De Rakt dat haar trainer vier dagen voor deze wedstrijd ontsloeg probeerde de bakens nog te verzetten. Doelman Roy Toonders redde knap bij een hard schot. In de 119e minuut maakte Van den Boogaard met zijn tweede van de middag op zijn karakteristieke wijze aan alle onzekerheid een einde. Op links ging hij door en hield vrij voor de keeper het hoofd koel. Met een subtiel stiftje scoorde hij 3-3 en dat betekende definitief een langer verblijf van HBV in de vierde klasse. Van Mierlo: "Wat een gouwe gozer."

Meer berichten