Camiel Smits (5e generatie), rechts Theo Smits (4e generatie) voor bord met alle generaties Smits. (foto: Marco van den Broek)
Camiel Smits (5e generatie), rechts Theo Smits (4e generatie) voor bord met alle generaties Smits. (foto: Marco van den Broek) (Foto: )

'In de Martinuskerk zit veel Smits'

Afgelopen weekend vierde het Cuijkse familiebedrijf Steenhouwerij J.H. Smits & Zonen bv haar 170-jarig bestaan. Vader Theo (57) en zoon Camiel (27) runnen samen sinds twee en half jaar het bedrijf aan de Heeswijksestraat. "Wij zijn de vierde en vijfde generatie. Johannes Henricus is in 1848 begonnen in de Kerkstraat waar nu restaurant Carpe Diem zit."

door Jos Janssen

Van oorsprong bewerkten en verwerkten het familiebedrijf natuursteen op de traditionele, ambachtelijke wijze, met veel handgereedschap en spierkracht. "Dat was best wel zwaar werk. Maar iedere generatie heeft het toch maar mooi veertig jaar volgehouden. In die tijd was het veel kerkelijke kunst. Altaars, vloeren, trappen, grafmonumenten daar is het allemaal mee begonnen. In Cuijk staan nog wel wat werken van vorige generaties. Het beeld in de Mariakapel. Uit de familie is ook het beeld van Jan van Cuijk. In de Martinuskerk zit heel veel 'Smits'."

Rond 1930 werden de eerste machines in gebruik genomen. Vanaf 1950 kwamen de zaagbladen met industriediamant waarmee de bewerking van harde natuursteen soorten makkelijk werd. "Momenteel beschikken wij over een zeer modern machinepark dat garant staat voor precies maatwerk van optimale kwaliteit. Dat is ook de kracht van ons bedrijf. Op maat werk leveren. Iets aparts kan dan ook. Het gaat er meer bij ons om dat de kwaliteit wat we maken belangrijker is dan hoe je het doet. "

Een aantal jaren geleden is het bedrijf gestopt met grafstenen. "We richten ons meer op keukenbladen, badkamers, bouwwerken. In heel Nederland en een gedeelte van Duitsland leveren we. Er werken hier 22 mensen. Die zijn in het bedrijf opgeleid. Heel interessant dus voor jonge mensen om hier te komen werken. Wat we hier maken is zoals dat heet business tot business."

Camiel is de vijfde generatie Smits: "Ik ben hier met vegen begonnen op de zaterdag. Studeerde nog management en bedrijfskunde. Zo ben ik er ingerold bij mijn vader. Het was beslist geen must. Dan is je motivatie niet de juiste. Ik ben het steeds leuker gaan vinden. Over ruim twee jaar wil mijn pa stoppen. Het bedrijf heeft de laatste jaren zich enorm uitgebreid. Innoveren blijft belangrijk in deze branche. Je moet je onderscheiden van de ander want ook wij hebben te maken met concurrentie."

Begin vorige eeuw verhuisde het familiebedrijf Smits van de Kerkstraat naar de Stationsstraat en vandaar weer door naar de huidige plek. Camiel: "Ook hier waren we uit onze voegen aan het barsten. Maar met omliggend terrein en loodsen zijn we nu toekomstbestendig. Of er nog een volgende generatie komt? Dat is nog even afwachten, dat zien we wel." lacht de jonge directeur.

Meer berichten