Schouwburg Cuijk en carnavalsgezelschap De Nölers hebben hun samenwerking nieuwe kracht bijgezet. (foto: Berry Poelen)
Schouwburg Cuijk en carnavalsgezelschap De Nölers hebben hun samenwerking nieuwe kracht bijgezet. (foto: Berry Poelen) (Foto: Photographer:Berry Poelen)

Terug in 'huis van gemeenschap'

Schouwburg Cuijk en carnavalsgezelschap De Nölers hebben hun samenwerking nieuwe kracht bijgezet. Afgelopen woensdag hebben de besturen van de beide organisaties een overeenkomst getekend, waarin onder meer is vastgelegd dat de activiteiten van De Nölers in de komende vijf jaar in Schouwburg Cuijk plaatsvinden.

door onze redactie

Schouwburg Cuijk gaat op zijn beurt De Nölers, waar mogelijk en gewenst, bij de organisatie van die activiteiten ondersteunen. Zo wordt onder meer onderzocht of de kaartverkoop voor de Kuukse zittingen voortaan via de kassa van Schouwburg Cuijk kan verlopen. Als gevolg van onder meer de verbouwing van de schouwburg zijn de activiteiten van De Nölers in de afgelopen jaren over Cuijk verspreid geraakt. "Hoewel wij overal steeds gastvrij zijn ontvangen, vonden wij dat toch onwenselijk," zegt Rob Stoll, voorzitter van carnavalsgezelschap De Nölers. "Wij zien het als onze verantwoordelijkheid om het carnaval als belangrijk Kuuks erfgoed te behouden en waar mogelijk van nieuwe impulsen te voorzien. Bij die gedachte past het ook dat wij terugkeren naar onze basis. Voor ons is dat de schouwburg, het huis van de gemeenschap."

Toen Stoll met dat idee bij Schouwburg Cuijk aanklopte, vond hij een meer dan gewillig oor. "Wij hebben prettige en constructieve gesprekken gevoerd. Die hebben geresulteerd in een overeenkomst voor de periode van vijf jaar. Daar spreekt vertrouwen uit. Wij zijn niet partners voor een jaar, maar voor langere tijd." De voorzitter van De Nölers ziet veel kansen om in de komende jaren het carnaval een nog prominentere plek in de Cuijkse samenleving te geven. "Daar gaan we samen met onder meer Schouwburg Cuijk, maar ook met andere verenigingen in onze gemeente plannen voor ontwikkelen."

Dat De Nölers zich gaan inzetten om carnaval als Cuijks erfgoed te behouden en te versterken, spreekt het bestuur van Schouwburg Cuijk aan. Bestuurslid Rob Hoffman: "Carnaval is veel meer dan alleen een leuk feestje. Het zit diep verankerd in onze samenleving. Alleen al daarom moet je al het mogelijke doen om het in stand te houden. Als 'huis van de gemeenschap' willen wij daar een rol in spelen."

Bij de ondertekening van het contract waren ook burgemeester Hillenaar en wethouder Hendriks aanwezig. "De Nölers en Schouwburg Cuijk zijn al decennia lang onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het is mooi om te zien dat zij elkaar nu hebben gevonden in deze nieuwe afspraken", aldus Joost Hendriks. "Wat mij vooral in deze samenwerking aanspreekt is dat de schouwburg, naast het zijn van een prachtig theater, ook zo nadrukkelijk de rol van gemeenschapshuis op zich neemt. Onze schouwburg is de MFA van Cuijk. Hier horen De Nölers thuis."

Meer berichten