De Land van Cuijkse Paardendagen trekken jaarlijks veel bekijks. (foto: persfoto)
De Land van Cuijkse Paardendagen trekken jaarlijks veel bekijks. (foto: persfoto) (Foto: )

Jubileum voor paardendagen in Haps

Op zaterdag 9 en zondag 10 juni zijn de Land van Cuijkse Paardendagen. Zaterdags wordt voor de 75e keer de Fokpaardendag gehouden. Jan Nabuurs (vz) en Dion Jilesen (vicevoorzitter) namens het Stichtingsbestuur: "We hebben een zeer aantrekkelijk jubileumprogramma op beide dagen. Beslist de moeite waard om gratis een kijkje te komen nemen."

door Jos Janssen

De Hapse Fokpaardendag was in de jaren vijftig van de vorige eeuw niet alleen in Brabant maar ook boven de rivieren zeer bekend en trok heel veel bezoekers. Om de keuringsring stonden de bezoekers rijen dik. "De keuring dit jaar is voor Trekpaarden, Haflingers , NRPS paarden en pony's, Welsh , Shetland en Appaloosa pony's. Vroeger waren paarden veel "actief" in de landbouw. Door de mechanisatie is dat veranderd. Trekpaarden worden nu alleen nog wel eens gebruikt in de bosbouw, in de Ardennen. Tegenwoordig zie je bijna alleen maar paarden voor de sport. Een gediplomeerde jury keurt alle paarden."

De organisatie heeft een aantal jaren geleden de naam verandert in Land van Cuijkse Paardendagen. "We kennen een rijke geschiedenis die we dit jubileumjaar in een boek hebben vastgelegd. Tot de herindeling in 1994 met Cuijk was de burgemeester van Haps altijd onze voorzitter. Daar zijn we mee gestopt omdat het niet alleen meer een puur Hapse aangelegenheid is. De veel te vroeg overleden Cuijkenaar Clé Willenborg is daarna 17 jaar lang met veel enthousiasme onze voorzitter geweest. In de voorbereiding, opbouw parcoursen en op de dagen zelf werken we samen met bijna veertig vrijwilligers."

Het jubileumprogramma biedt naast vaste ook vele nieuwe onderdelen. "Bijvoorbeeld de finale dagen van Power Horse Competition. Zes wedstrijden zijn hier al aan vooraf gegaan. In Haps is de grote finale met ongeveer 50 teams uit Nederland en België. Spectaculair is ook op zondagmiddag het spiegelparcours, een afvalrace tussen steeds twee paarden op twee dezelfde parcoursen."

Een fantastisch kijkspel is tussen alle programmaonderdelen in het Friezen Carrousel Phaidra met zestien Friese paarden. "Op zaterdagmiddag om 13.00 uur is de officiële opening door burgemeester Hillenaar. Daarna is het rassendefilé met alle paarden die aan de keuringen hebben deelgenomen. Mevrouw Hillenaar en mevrouw Willenborg vormen de jury voor dit defilé om de mooiste combinatie te bepalen. Er zijn oude ambachten te bewonderen en ook voor de kinderen is er veel te doen. Er staat een grote tent voor het natje en het droogje. Het Haps smartlappenkoor treedt op zondagmiddag op. Alles vindt plaats op het evenemententerrein in Haps tussen de Oeffeltseweg en de Cuijkseweg." www.fokpaardendaghaps.nl

Meer berichten