Foto:

Fanatiekeling zwaait na 23 jaar af

Op 28 april was het definitief. Arthur Degen nam na 23 jaar afscheid als speler van het eerste herenteam van VC Volt. "Ik ben benieuwd hoe ik straks om zal gaan met mijn fanatisme."

door Sander Berends

Hij loopt naar buiten en pakt een prachtig ingelijste foto uit zijn auto. Een knielende Degen wordt omringd door enkele herkenbare teksten. 'Oude krijger' en 'Jonge God!'. Helemaal onderaan in een nog groter lettertype 'Gangster aan het net'. "Een cadeau van de club. Ik kreeg hem uit handen van Paul van Daal, niet alleen mijn oude trainer, ook een van mijn beste maten. Na mijn laatste thuiswedstrijd op 21 april hield hij een speech op het veld. Wat er die dag allemaal voor me werd georganiseerd, was echt ongelofelijk."

Speciaal shirt
De 41-jarige Beersenaar is nog altijd zichtbaar onder de indruk. "Ik merkte al iets toen ik thuis vertrok. Mijn twee kinderen van acht en zes gingen plotseling mee naar het volleybal en kwamen in een speciaal shirt de trap af met een foto van ons gezin erop. Daarna gingen we met het hele team lunchen bij mijn ouders. De naam van sporthal De Kloosterhof was afgedekt en veranderd in De Aathof. Toen ik de zaal betrad, waren op wanden allemaal krantenknipsels geplakt. Die had mijn vrouw Hanneke stiekem uit dozen van zolder gehaald. Ook hingen er diverse spandoeken. Op de tribune zaten veel oud-teamgenoten en -trainers. Een punt voor het einde kreeg ik een publiekswissel. Kwam mijn tweelingbroer Jasper, die zeven jaar geleden is gestopt, erin. Na afloop zong mijn vriendengroep op het veld een speciale versie van We Are The Champions. Al met al een prachtige dag die ik nooit zal vergeten. Eerlijk gezegd moet ik alles nog steeds een plekje geven."

Het besluit om te stoppen nam hij halverwege het seizoen. "Er was geen noodzaak meer om door te gaan. Het is tijd voor de jeugd. Ik merk bij mezelf dat het allemaal niet beter wordt. Elk jaar kom ik een paar centimeter lager met springen. Dit seizoen begon ik elke wedstrijd al op de reservebank. Als het team een beetje schwung nodig had, kwam ik erin", vervolgt Degen, bekendstaand om zijn fanatisme en enthousiasme binnen en buiten de lijnen, met een glimlach. "Ik ben wel rustiger geworden hoor. Kan het nu meer relativeren."

Daarnaast fungeerde hij als assistent-trainer. "Ik verzorgde de training op dinsdag. Hoofdtrainer René van den Bosch nam de donderdag voor zijn rekening. Rond en tijdens wedstrijden dacht en keek ik met hem mee en bepaalden we samen de opstelling en de speelwijze. Al sta ik liever in het veld, merkte ik snel." Hij stopt ook als trainer. "Anders blijf je een verplichting houden." Degen, werkzaam als manager van de serviceafdeling van schipmachinebouwer Alfa Laval in Nijmegen, gaat na de zomer verder in Heren 3. "Weer samenspelen met mijn tweelingbroer en andere oud-spelers uit het eerste. Zij trainen één keer in de week, maar alles is vrijblijvender." Want volledig stoppen, is niet aan de orde. "Waar moet ik anders mijn fanatisme kwijt?"

Meer berichten