Danny van Raay schoot de beslissende strafschop tegen de touwen. (foto: Jos Janssen)
Danny van Raay schoot de beslissende strafschop tegen de touwen. (foto: Jos Janssen) (Foto: )

Kampioen na zinderende slotfase

Tussen bliksemschichten, gedonder, rookbommen en knalvuurwerk door liepen de emoties bij de fel meelevende aanhang uit Vianen op het einde van de wedstrijd erg hoog op. Vianen Vooruit moest zelf winnen van buurman Hapse Boys om kampioen te worden en de ploeg kreeg in de zevende minuut van de blessuretijd een strafschop bij een tussenstand van 1-1. Ervaren rot Danny van Raay bleek onder al dat buitenaards geweld de koele kikker: "Rustig door blijven ademen en raak schieten."

door Jos Janssen

Voor het eerst in het 86-jarig bestaan komt de club volgend seizoen uit in de tweede klasse. Invaller en matchwinnaar Danny van Raay kon het na dit zinderende slot nauwelijks bevatten: "Normaal neemt Rik Willemsen ze. Hij kwam naar me toe en zei dat hij er al eentje had genomen in de wedstrijd. Zenuwachtig was ik niet. Als speler heb ik wel vaker zo achter de bal gestaan. Dit is toch een fantastisch jongensboek. Dat wordt op de platte kar en in de Hei een mooi maar vooral lang feestje", vertelde Van Raay enthousiast na afloop van de zwaarbevochten zege.

Sportieve plicht
Vianen Vooruit had het meeste recht op de winst. Hapse boys deed voor eigen publiek meer dan haar sportieve plicht. Een week er voor was het elftal van trainer Johan Vullings al gedegradeerd naar de vierde klasse, maar een derby tegen Vianen maakt toch altijd krachten los. Ook doordat de thuisploeg al in de zevende minuut op voorsprong kwamen. Tom Meijer kon binnenkoppen nadat de Vianense doelman Remco Loeffen te vroeg kwam uitlopen (0-1). De emoties laaiden steeds meer op. Een bal tegen de onderkant van de Hapse lat was wel of niet over de lijn. De scheidsrechter liet doorspelen en legde de bal drie minuten later op de stip in het Hapse strafschopgebied. Rik Willemsen zette droogjes de 1-1 ruststand op het scorebord.


Kansen
Trainer Niels Voet: "Wij waren in de eerste helft beter dan Hapse Boys maar de kansen vlogen er niet in. Dat heeft met een stukje spanning te maken. In de rust heb ik aan de jongens aangegeven zo door te gaan. De spelers stonden op het veld voor de tweede helft en er werd omgeroepen dat onze concurrent met 0-2 achterstond. Dat gaf nog meer motivatie aan mijn ploeg", zei Voet resoluut over zijn elftal.

Beslissingswedstrijd
Toch leek de derby op een gelijkspel en een beslissingswedstrijd voor Vianen Vooruit uit te draaien. In het Hapse strafschopgebied was het spitsuur. Van held tot schlemiel werd hun doelman Dirk Thijssen. Met twee katachtige sprongen haalde hij de bal van de doellijn, maar hij ging gruwelijk in de fout door in de 97e minuut na te trappen en met rood het veld af te moeten.

Voor Vianen kwam er daardoor toch een happy end. Voet: "We gingen dit seizoen voor handhaving, maar na de winter zijn we er vol voorgegaan. Het was vandaag echt alles of niets. Dus alles. Geweldig. Dit kampioenschap is wel een hele mooie. Dit hadden we voorafgaand aan het seizoen niet kunnen dromen."

Meer berichten