Merel Abudah (rechts) en haar saxofoonlerares Josien van Wegberg. (foto: Tom Oosthout)
Merel Abudah (rechts) en haar saxofoonlerares Josien van Wegberg. (foto: Tom Oosthout)

Merel is Brabants kampioen saxofoon

Merel Ubeda (12) uit Cuijk is op zaterdag 12 mei in Knegsel Brabants kampioen geworden op saxofoon. Ze had daarvoor al bij de voorrondes in Sambeek een hoge score behaald om mee te mogen doen: "Nu mag ik op 6 oktober naar het Nederlands Kampioenschap. Best spannend."

door Jos Janssen

Al bijna vier jaar speelt de brugklasser van het Merletcollege haar favoriete instrument: altsaxofoon. "Ik ben begonnen met blokfluit. Daarna sax. Ik zit nu drie en een half jaar in het opleidingsorkest van Harmonie Gaudet in Domino hier in Cuijk. Ik oefen bijna iedere dag thuis. Daarnaast speel ik één keer in de week bij de Harmonie en één keer per week bij Josien, mijn saxofoondocent. Ik zit ook op wedstrijdzwemmen bij zwemclub Merlet." In de familie van Merel zit nog veel meer muziek. "Opa speelde klarinet en mijn broer trompet."

In Knegsel bij de Brabantse groep was de grootste beker voor Merel: "Je neem het op tegen blazers met verschillende instrumenten waaronder klarinet, dwarsfluit of sax. Er zijn zes divisies, ik kom uit in de 4e divisie. Ik heb daar het stuk "Prelude et Rondo" gespeeld. Dat ga ik ook doen op het NK." Docente Josien van Wegberg uit Wijchen, die ook muziekdocent is op een school, is best trots op haar pupil: "Van tevoren krijg je een lijst met verplicht repertoire toegestuurd waar je uit mag kiezen. De lijst is opgedeeld naar divisie en naar moeilijkheidsgraad. Een pianist speelt mee bij het kampioenschap. Merel en ik zijn daarom een keer naar Venlo geweest om met de pianist te oefenen. Het juryrapport zag er prima uit. Merel was de beste met 85,5 punten. Heel erg goed. Naast cijfers geeft de jury ook tips. Aan deze punten kunnen Merel en ik de komende tijd aan gaan werken, voordat we naar het NK gaan."

Het komt er bij zo'n Brabants Kampioenschap niet alleen er op aan of je zuiver speelt. Josien legt uit: "De jury let op een totale presentatie. Klanken, hard, zacht maar ook speel je de goede noten en het goede ritme. Belangrijk is ook of de muzikant zich in het stuk kan inleven. Dan ligt er iets van de muzikant zelf in de presentatie. Daarnaast wordt er op gelet of het samenspel met de pianist goed is." Het is daarom helemaal niet zo vanzelfsprekend om zover te komen. Josien: "Naast muzikaal talent heb je ook veel doorzettingsvermogen nodig. Veel oefenen en veel discipline om iedere dag het instrument te bespelen. De betrokkenheid van ouders is daarbij ook erg belangrijk." Merel bereidt zich heel erg goed voor op het NK dat waarschijnlijk in Utrecht gehouden wordt: "We gaan daar weer ons uiterste best doen. Mijn muziekdroom is om later ook muziekdocent te worden."

Meer berichten