Henk van Benthum in zijn huisbakkerijtje. (foto: Van Benthum).
Henk van Benthum in zijn huisbakkerijtje. (foto: Van Benthum). (Foto: )

Kwaliteit, service en: 'Wat een variatie'

Dat was onze slogan, aldus Henk en Ineke van Benthum- van Hoof uit Haps. Zij waren jarenlang eigenaren van bakkerij D'n Bekker.

Jo van Hoof, de vader van Ineke, begon in 1951 een melkhandel en bezorgde ook huis aan huis melk en zuivel. Later is er een supermarkt bijgekomen met vleeswaren en melkproducten. Henk, die bij bakkerij Van Daal hielp met speculaasbakken, wilde er graag zijn beroep van maken en is naar de bakkersschool gegaan. Na de opleiding begon hij bij bakkerij De Haas, de buurman van Van Hoof die inmiddels ook brood van De Haas verkocht. In 1972 zijn de Haas en Van Hoof gefuseerd tot een grote supermarkt, is het pand van Van Hoof bakkerij geworden en zijn Henk en Ineke getrouwd. Henk: "In middels hadden we twee kinderen. In 1981 hoorden we dat de bakkerij 'D'n Bekker' van Gradje en Jo Arts stopte en in 1982 begonnen we daar onze eigen bakkerij. We wilden het graag klein houden, maar verkochten iedere dag meer, dus moest er meer gebakken worden."

De bakkerij werd te klein, er moest worden verbouwd. Eveneens werd de Kerkstraat verbreed, het oude pand stond vrijwel op de weg, dus werd het een nieuw pand dat verder van de weg lag. En in de weg kwamen drempels. "Vandaar dat we in die tijd 'Drempelgebak' verkochten," lacht Ineke. "Ook werd in die tijd het klooster van Haps gesloopt en zijn we gestart met 'Hapse Non', dat nog steeds als Hapse specialiteit wordt verkocht."

D' n Bekker stond in de wijde omgeving bij (toen grote) gezinnen en horecabedrijven zeer goed bekend. Op menig feest waar taart en gebak geserveerd werd klonk: "Zeker van D' n Bekker?" Om ervaring op te doen en bij de tijd te blijven ging Henk op de vrije dinsdagmiddag bij collega' s kijken, zelfs in Duitsland.

Henk en Ineke begonnen in 2006 aan overname van de zaak te denken; de kinderen hadden nog geen interesse, die wilden eerst de wereld verkennen. Het overnemen van een zaak is een lang traject en kan wel tien jaar duren, maar al snel kregen zij reactie van jonge mensen uit het westen en er werd in het geheim contact gelegd. Henk en Ineke wilden tegenover het personeel eerst zekerheid voordat zij het bekend maakten. Tijdens een personeelsuitje met alle medewerkers en uitzendkrachten waren ook in cognito de nieuwe bazen aanwezig. Het klikte meteen met het personeel. Toen werd de overname aan iedereen bekend gemaakt. Anderhalf jaar later was de financiering rond en is de zaak overgenomen. Voorwaarde was dat de nieuwe eigenaren drie jaar lang met dezelfde grondstoffen en recepten dezelfde producten zouden leveren, daarna konden zij hun gang gaan. Het gezin van Benthum verhuisde, maar Henk en Ineke draaiden nog tot kerst 2017 mee met worstenbroodjes maken. Dat bakken in het bloed zit blijkt: hun dochter ging, na wat omzwervingen, aan de slag met eigen deeg om duurzame en ambachtelijke bakkersproducten te maken. Henk: "Ik kan het bakken niet laten: wij organiseren bakworkshops voor kinderen en volwassenen in ons huisbakkerijtje. Info: www. bijbakblik.nl.

Meer berichten