Foto:

'Enorme waardering voor het werk'

In basisschool 't Startblok in de wijk de Valuwe is de werkpost Galberg gehuisvest. Daar komen mensen met een verstandelijke beperking die werkzaamheden op en rond de school verrichten. Teamcoach Mime van der Weerden van de Driestroom: "De vijf medewerkers worden gewoon opgenomen in de hele organisatie. Het voelt voor hen als werk en het wordt enorm gewaardeerd."

door Jos Janssen

Anoek (22) en Lissy (19) komen drie dagen met plezier naar 't Starblok: "We houden de trappen schoon, de gangen, de klassen en de toiletten. Tijdens lunchtijd helpen we mee in de groepen. We hebben een training hygiëne gevolgd en letten op dat de kinderen netjes naar het toilet gaan en dat ze daarna hun handen wassen." Anoek is al ruim twee jaar op 't Startblok. "Als hobby's heb ik hockey en boksen." Lissy is iets korter op de school werkzaam: "Ik deed aan dans en badminton maar zoek nu iets anders." Daarnaast verricht sinds kort Thijs werk als conciërge: "Ik help Eric de conciërge. Met kopiëren, buiten in de tuin, bestellingen controleren, uitgifte materiaal. Ik werk ook nog op een basisschool in Mook." De al meer dan dertig jaar op school actieve conciërge Eric is blij met de hulp: "Thijs is voor mij een prima collega. Er is op een school altijd werk. Is het niet pleisters plakken dan wel een ketting op de fiets leggen."

Schooldirecteur Marco Janssen: "Hier is sprake van een echte win-winsituatie. Via Mikado (school voor speciaal voortgezet onderwijs) in Gennep kregen we het verzoek voor stageplaatsen. Dat is steeds maar voor een korte periode. Samen met de Driestroom zijn we gaan zoeken naar meer continuïteit. We hebben eerst gekeken naar het schoonmaken. Onze medewerkers hebben via een cursus een schoonmaakcertificaat gehaald. Met schoonmaakbedrijf AMC hebben we een samenwerkingscontract en daarin opgenomen dat bij geschiktheid deze medewerkers kunnen doorgroeien naar werk bij hen. Begeleiding van de medewerkers is hier in de school direct aanwezig omdat het er vijf zijn. In de omgeving van de school liggen meer kansen op werkzaamheden. Bij JVC de voetbalvereniging, bij de kinderboerderij of wellicht bij Verdeliet. Je ziet aan het plezier dat ze hier graag zijn. Na een opleiding hier gaan ook medewerkers naar basisschool de Nienekes." Mime van de Weerden: "Het is werk binnen de term dagbesteding. Ze krijgen een vergoeding voor hun werkzaamheden. Ik vind het logisch dat er iets tegenover staat. Heel tof is het dat ze daarmee een extra zakcentje hebben." Anoek en Lissy glunderen: "Op straat of in de winkel worden we aangesproken door de kinderen met juffrouw Anoek en juffrouw Lissy."

Meer berichten