Froukje Drent en Barend Voskuilen zetten zich in voor Buurtbemiddeling Land van Cuijk van Sociom. (foto: Sociom)
Froukje Drent en Barend Voskuilen zetten zich in voor Buurtbemiddeling Land van Cuijk van Sociom. (foto: Sociom) (Foto: )

Buurtbemiddeling bewijst nut

Geluidsoverlast door muziek of een blaffende hond, overhangende bomen, troep in de tuin. Voor veel mensen is de drempel te hoog om irritaties over het gedrag van buren bespreekbaar te maken. Gevolg: ruzies waarbij de emoties vaak hoog oplopen.

Buurtbemiddeling Land van Cuijk is een dienst van Sociom en heeft de afgelopen tien jaar een belangrijke bijdrage geleverd aan het woonplezier van buurtbewoners. "Mensen die gebruik willen maken van onze dienst melden zich bij mij aan en samen bespreken we de situatie", legt Froukje Drent, coördinator Buurtbemiddeling Land van Cuijk, uit. "Ik beoordeel of buurtbemiddeling een geschikte optie is. Overigens komt het ook regelmatig voor dat mensen door een wijkagent of woningcorporatie naar ons worden doorverwezen."

De buurtbemiddelaars zijn getrainde vrijwilligers die altijd in tweetallen werken. "Vier oren horen tenslotte meer dan twee", aldus Barend. "Maar belangrijker nog, wij zijn onpartijdig en door samen te werken houden we elkaar scherp. Gesprekken gaan we altijd blanco in. We weten niets van de voorgeschiedenis tussen buren. Het feit dat we geen officiële hulpverleners zijn verlaagt bovendien de drempel en de bereidheid van mensen om onze hulp in te schakelen." Collega-buurtbemiddelaar Liesbeth Geenen: "Ik merk dat mensen vaak wel met hun buren in gesprek willen, maar dat ze niet weten hoe ze dat moeten aanpakken. Wij begeleiden en geven handvatten, maar komen niet met een oplossing. Dat moeten de buren samen doen."

Buurtbemiddeling is een kort traject. "Ons eerste contact is de kennismaking met de buurtbewoner die zich heeft gemeld", vertelt Liesbeth. "Wij luisteren naar het verhaal en gaan bij voorkeur nog diezelfde dag naar de buren om ook hun kant van het verhaal te horen. Als beide partijen instemmen volgt daarna een gezamenlijk gesprek, op een neutrale plek. Wij begeleiden de buren daarin en zorgen ervoor dat ze tot afspraken komen. Mocht dit onverhoopt niet lukken, dan bieden we coaching aan. In maximaal twee gesprekken leren we ze omgaan met de situatie. Het kan ook zijn dat we buren coachen die wel met elkaar tot overeenstemming zijn gekomen, maar wat extra ondersteuning kunnen gebruiken." Benieuwd wat Buurtbemiddeling Land van Cuijk kan betekenen? Neem contact op met Froukje Drent, coördinator Buurtbemiddeling. Bel 0485700500 of mail naar info@buurtbemiddelinglvc.nl.

Meer berichten