Stef Bos treedt komend seizoen ook op in de Schouwburg Cuijk. (foto: Hans Colijn)
Stef Bos treedt komend seizoen ook op in de Schouwburg Cuijk. (foto: Hans Colijn)

Theaterseizoen vol culturele toppers

Bij de presentatie van het theaterprogramma 18/19 van de Schouwburg is directeur Sjoerd Meijer tevreden: "Het is ontzettend leuk en intensief werk om zo'n mooi programma in elkaar te zetten. Cuijk presenteert zich hiermee naast culinair nu ook als culturele hoofdstad van het Land van Cuijk."

door Jos Janssen

"Het centrum van Cuijk wordt aantrekkelijker. We hebben ons bijzondere erfgoed in de cultuurstraat, maar ook valt veel te kiezen in eetgelegenheden, horeca en straks nog een bioscoop." Met 150 theatervoorstellingen is er voor de podiumliefhebbers volop keus. "We betrekken de Martinuskerk steeds meer bij onze programmering. De monumentale kerk biedt een prachtig podium. Naast concerten op het unieke Severijnorgel is er onder meer ook het klassieke gezelschap Holland Baroque te bewonderen."

Met andere partners worden de banden ook aangehaald: "Met Biblioplus komen er een viertal literaire ontmoetingen. Sonja Barend en Jan Siebelink zijn twee gasten. Maar ook kunstcentrum Muzelinck wordt nog meer kind aan huis. Nieuw zijn ook de theatercolleges waar de bezoekers na een college in gesprek kunnen gaan met onder meer Joris Luyendijk en Gerard Sprong."

Tijdens het nieuwe seizoen is er volop ruimte voor cabaret. De Ashton Brothers openen met Enfant Terribles. "Cabarettraditie Purper komt naar Cuijk. We zijn ook blij dat Arie en Sylvester weer bij elkaar zijn. Naast cabaretiers zoals Bert Visscher, Freek de Jonge, Pieter Derks, Karin Bloemen en Tineke Schouten komen ook Peter Pannekoek en Arjen Lubach. Iedere anderhalve week is er wel cabaret bij ons te zien. Muziek is ook populair. Stef Bos, Jan Smit en de pop- en rockgroep Venice. Dans en Technologie komen samen in Another kind of blue." Actueel en zeer opmerkelijk theater is de voorstelling Judas, een psychologische theatertriller naar het de gelijknamige boek van Astrid Holleder. "Mysterieus hoe we deze productie konden boeken. Een van onze medewerkers moest naar een parkeerplaats bij Leiden rijden, in een bus stappen, mobieltje inleveren, een geheimhoudingsverklaring tekenen en kwam in een hal waar de presentatie van de voorstelling was." De laatste jaren blijkt dat de periode rond Kerstmis in is voor veel theaterbezoek: "We hebben de operette Wien bleibt Wien en als familiemusical de Sprookjessprokkelaar. In de Martinuskerk is een nieuwjaarsconcert van The Gregorian Voices uit Bulgarije. De orthodoxe kerkmuziek herleeft helemaal. Een klankwereld die tijd, religie en taal overstijgt." De kaartverkoop start voor pashouders op woensdag 16 mei 19.30 uur. Voor iedereen op vrijdag 18 mei 19.30 via www.schouwburgcuijk.nl. Het fysieke loket is die avonden open van 19.30 tot 21.30 uur.

Meer berichten