Een groepsportret van de betrokkenen bij Psygroep Maasvallei.
Een groepsportret van de betrokkenen bij Psygroep Maasvallei.

Psychologische zorg dichtbij met Psygroep Maasvallei

De Psygroep Maasvallei is op 16 januari 2014 opgericht. De 13 deelnemende praktijken van psychologen en psychotherapeuten zijn vrijgevestigd en voor het grootste deel al jaren actief in de regio Noordelijke Maasvallei. Dat houdt in dat zij werken in het Land van Cuijk en Noord Limburg. Zij kennen de regio goed, voelen persoonlijke betrokkenheid bij de regio en zijn bewoners. Zij hebben korte lijnen in de regio zoals met het Algemeen Maatschappelijk Werk, Centrum Jeugd en Gezin, onderwijsinstellingen en Veilig Thuis.

Anita Blonk uit Mill is voorzitter van de psygroep. Zij vertelt dat die korte lijnen ook gelden voor de leden van de groep onderling. "Wij ondersteunen elkaar bij het omgaan met de nieuwe kwaliteitskeurmerken en de Europese privacy wetgeving en nemen bij ziekte en vakantie voor elkaar waar. Maar ook kunnen wij bij wachtlijsten cliënten naar elkaar doorsturen. En datgene wat wij lastig vinden in de praktijk kunnen wij met elkaar delen en oplossen. Zo kunnen wij, als wij vastlopen met cliënten volledig anoniem een collegiale consultatie hebben. Dat maakt onze groep heel krachtig. Wij waren éénpitters en de zorgverzekeraars wilden met grotere partijen werken. Wij kunnen nu aan de zorgverzekeraars met z'n allen een stuk beleid laten zien met een diversiteit aan behandelingsvormen."

De samenstelling van de Psygroep maakt dat aan de doelgroepen jeugd, volwassenen en ouderen zorg kan worden verleend. Zo zit er in de groep een kinder- en jeugdpsychiater, kinder- en jeugdpsychologen en Anita is ook orthopedagoog. De jeugdbehandelingen gebeuren altijd in samenwerking met de ouders en de school. Denk aan zaken als trauma verwerken en zelfvertrouwen opbouwen, omgaan met autisme en ADHD, dyslexie, sociale angst en pesten. Ook kunnen moeilijkheden in het gezin bij kinderen tot extra problemen leiden.

Marlous van Megen heeft een psychologenpraktijk in Cuijk en biedt zorg aan volwassenen en ouderen. "In de loop van de jaren ben ik me met name gaan richten op angst-, stemmings- en traumaklachten en ook de meer kortdurende, oplossingsgerichte therapie is een behandelvorm waar ik me erg in thuis voel." De psygroep heeft informatie in de vorm van een placemat bij de huisartsen liggen. Op de website www.psygroepmaasvallei.nl is meer informatie over de organisatie te vinden. Daar staat ook informatie over de vergoedingen.

Meer berichten