De Cuijkse schrijfster Ineke Kraijo schreef mee aan de roman Schaduwreis. (foto: Tom Oosthout)
De Cuijkse schrijfster Ineke Kraijo schreef mee aan de roman Schaduwreis. (foto: Tom Oosthout)

Gedreven, reislustig en nieuwsgierig

In april verscheen de koepelroman Schaduwreis. Een unieke roman geschreven door dertien gevestigde auteurs, waaronder de schrijfster Ineke Kraijo. "Ik heb het verhaal geschreven van Mel, Nadines gastvrouw op haar reis naar Ierland. Ierland is toch mijn favoriete land."

Door Jos Janssen

De Cuijkse schrijfster (43) publiceert sinds 2009 met name kinderboeken. Deze week verscheen haar 23e boek: "Lieke gaat op turnkamp." Met veel plezier heeft ze meegeschreven aan de koepelroman. "De term koepelroman bestaat niet maar heeft de uitgever zelf bedacht. Het is wel uniek dat dertien auteurs ieder een verhaal aan deze roman hebben toegevoegd. In het veertiende verhaal in het boek komt naar voren of de hoofdpersoon Nadine haar vader waarna ze op zoek is, ook echt gevonden heeft."

De dertien auteurs hebben elkaar nooit ontmoet: "We hadden wel dagelijks overleg via social media. De hoofdpersoon Nadine hebben we voordat we gingen schrijven wel eerst benoemd met karaktereigenschappen zodat de verschillende verhalen niet tegenstrijdig zijn. Het is een vrouw van drieëntwintig die aan de hand van ansichtkaarten, die haar vader haar ooit stuurde, op zoek gaat naar deze vader. Daarvoor moest ze door heel Europa reizen want de kaarten kwamen onder andere uit Liverpool, Edinburgh en het Nederlandse Ommen. Nadine karakteriseert zich door gedrevenheid, nieuwsgierigheid en heel reislustigheid. Ze bezit weinig geld en doet aan couchsurfing. Dat is ergens heel goedkoop logeren. Ze reist veel te voet, met openbaar vervoer en liftend. Uit ieder land waar ze komt, plakt ze een sticker op haar rode rugzak."

De bijdrage van Ineke gaat over Ierland: "Ik heb al eerder drie historische romans over dat land geschreven. Heb er ook een aantal maanden gewoond toen mijn man daar werkte. Het verhaal is gebaseerd op een Ierse legende, volksvertelling, maar dan wel in een modern jasje. De auteurs hebben er samen vier jaar over gedaan om deze gezamenlijke roman tot dit mooie resultaat te brengen. Daar zaten wel soms enkele periodes van rust tussen."

De succesvolle schrijfster heeft al meer dan twintig boeken op haar naam staan. Daarmee al enkele prijzen gewonnen. "Je merkt dat kinderen graag mijn boeken lezen. Tijdens de kinderboekenmaand vorig jaar oktober had ik twintig bezoeken aan scholen in heel Nederland. Dat is best veel. Schrijf nu een 8+ kinderboek over de oertijd dat in september verschijnt."

De boeken van Ineke Kraijo en de roman Schaduwreis liggen binnenkort bij de Readshop Cuijk of zijn te bestellen via haar website www.inekekraijo.nl

Meer berichten