De Haagse straat is de oudste buurtvereniging van Cuijk. (foto: eigen foto)
De Haagse straat is de oudste buurtvereniging van Cuijk. (foto: eigen foto)

'We houden van een leuk feestje'

De oudste buurtvereniging van Cuijk, de Haagse straat, viert deze maand haar zeventig jarig bestaan. Miny Jansen en Anita Kamphuis van de activiteitencommissie zijn al vele jaren lid: "We gaan bij het 75-jarig bestaan in 2023 groots uitpakken. Maar dit jubileumjaar, 70 jaar, wilden we niet zomaar voorbij laten gaan. We houden hier wel van een leuk feestje."

Door Jos Janssen

Het is 1948 in Cuijk. Het dorpje aan de Maas viert uitbundig haar 2000-jarig bestaan. De toenmalige burgemeester Louis Jansen had opgeroepen tot het oprichten van buurtverengingen. Om de binding en saamhorigheid in zijn gemeente te bevorderen. Op 28 mei van dat jaar leidde aardappelhandelaar en kolenboer Piet Basten de oprichtingsvergadering van buurtvereniging de Haagsestraat. Tien Roelofs was de eerste voorzitter. Piet Werts werd aangesteld als bode om wekelijks langs de deuren te gaan om de contributie van een dubbeltje te innen.

"We kennen een rijke historie als buurt. Veertig jaar hebben we groots gevierd met de uitgave van een film: D'is Kuuk. Bij vijftig jaar was er een mooi straatfeest en kwam het boek Goei Volluk uit. Maar we kennen ook tradities die al bijna of meer dan vijftig jaar stand houden zoals het sinterklaasfeest, het jeugdkamp, de seniorenreis en ons eigen carnaval in Prinsendom de Haagsestraat. Miet Theunissen (91) is ons langst levend lid. We hebben op dit moment rond de 150 leden. Je ziet nu dat eerst ouders en daar de kinderen weer van veel doen binnen de vereniging. Het is een goede zet van de gemeente Cuijk geweest om destijds het jongerencentrum de Keet na de brand om te bouwen tot ons gemeenschapshuis Den Oeiep. We hebben een echt thuis. Dat is zeer belangrijk geweest in het voortbestaan van de vereniging."

Ook anno 2018 is de straat met de parapluwoningen uit 1923 nog zeer actief. "We vieren ons eigen Carnaval met dit jaar al weer de 50e Prins en een raad van elf. Maar ook doen we al jaren met succes mee aan het Kwekconcours, de Highlandgames in St Agatha en de laatste jaren loopt onze worstenbroodjesactie rond Kerstmis erg goed. Daar kunnen we onze kas mee spekken. Voor dit jubileum hebben we de hele maand mei een flessenactie bij Albert Heijn." Op zaterdag 26 mei a.s. start het 70-jarig jubileum met een feestavond. "Dat is voor leden en bevriende groepen. Carnavalsverenigingen, de ZZP'ers, onze sponsors. We hebben de avond omgedoopt tot: "De Vrienden van de Haagsestraat Live" Met onder meer optredens van onze eigen Haagsestraat Houseband en de Brillo's. Dat wordt beslist een gezellige boel. Op zondag 27 mei is de familiedag voor groot en klein met veel spellen rondom Den Oeiep."

Meer berichten