Oud-wethouder Rob Poel neemt namens de PvdA plaats in de gemeenteraad. (foto: eigen foto)
Oud-wethouder Rob Poel neemt namens de PvdA plaats in de gemeenteraad. (foto: eigen foto)

'Loyaliteit wordt duur betaald'

Na de gemeenteraadsverkiezingen keert wethouder Rob Poel (PvdA) niet meer terug in het college. Liberaal Land van Cuijk, CDA en ABC hebben gekozen voor drie wethouders in plaats van vier. Poel: "In 2014 traden we als PvdA Cuijk toe tot een coalitie met ABC, CDA en toen nog VVD. Ook toen waren we niet nodig voor de meerderheid, maar we werden gevraagd op basis van kennis, kunde en een breed draagvlak in de raad. Wij waren duidelijk een loyale partner."

Door Jos Janssen

Die loyaliteit werd flink op de proef gesteld toen er een breuk ontstond binnen de VVD: "De instabiliteit aan liberale zijde leidde tot de komst van Liberaal LvC. We waren ineens wel nodig voor het behoud van de meerderheid. We maakten hiervan geen misbruik en bleven loyaal aan hun wethouder Maarten Jilisen. Als kleinste coalitiepartner zorgden we voor stabiliteit en continuïteit. Ook gingen we voor een goede voortgang van werkzaamheden toen CDA wethouder Jos Nielen om gezondheidsredenen tijdelijk moest afhaken en er taken verdeeld werden. Wij liepen met die ene zetel niet weg en pakte onze bestuurlijke verantwoordelijkheid. Frappant is dat de afgelopen vier jaar geen enkele partij zich afvroeg of het niet met een wethouder minder kon. Nee, sterker nog, het tijdelijk uitvallen van wethouder Nielen noopte tot een ad-interim wethouder. Dat stond helemaal los van partijpolitieke overwegingen. Als team hebben we de afgelopen periode met veel daadkracht afgemaakt." Poel was dan ook zeer verbaasd dat coalitievormer Liberaal LvC ineens op de proppen kwam met een wethouder minder: "Een week na de verkiezingen blijkt al snel dat Liberaal LvC ons niet wenste in het college. Het is gewoon jammer dat zij niet gekozen hebben voor een onafhankelijke informateur zoals de SP in 2014. Ze hielden vast aan drie partijen en drie wethouders. De vorige coalitie was zelfs in zetelaantal gegroeid."

Poel was om meerdere redenen teleurgesteld: "In het begin van de onderhandelingen wilde Liberaal LvC zelf twee van de toen nog vier wethouders leveren. Daar gingen CDA en ABC niet mee akkoord. Gelet op de uitdagingen, de afstand tot de burger en het ambitieniveau van de gemeente Cuijk is drie een slechte zaak." Poel gaat terug naar de gemeenteraad. "Ik voorzie een grotere afstand van burger naar bestuur. Minder bestuurders moeten zich op heel veel meer zaken focussen. Om te voorkomen dat de burger tussen het wal en het schip valt zal PvdA Cuijk een digitale ombudslijn openen. Loyaliteit blijkt ook in Cuijk soms duur betaald. Ik blijf vanuit de raad Cuijk op de kaart zetten en indien gewenst ben ik beschikbaar om mijn taak als wethouder op te pakken."

Meer berichten