Dagelijks zijn er zo'n dertig cliënten van Dichterbij bezig bij Roggy. (foto: Tom Oosthout)
Dagelijks zijn er zo'n dertig cliënten van Dichterbij bezig bij Roggy. (foto: Tom Oosthout)

Met plezier en trots bezig zijn

De bijna dertig cliënten (medewerkers) van Dichterbij komen iedere dag met heel veel plezier naar dagbestedingslocatie de Roggy in Cuijk. "We kijken heel goed naar de persoonlijke wensen van iedereen en geven veel individuele aandacht", vertelt begeleider Veronique Jilesen.

door Jos Janssen

"Dat wordt als heel prettig ervaren. Deze mensen met een verstandelijke beperking voelen zich dan trots. En ze maken zich ook belangrijk voor de maatschappij door de werkzaamheden die ze doen. Daarnaast kunnen ze ook hun creativiteit kwijt. Ze kunnen zelf iets maken of schilderen. We zouden het nog leuker vinden als er een belevingsgerichte groep bij zou komen. Waar de mannen en vrouwen onder meer muziek kunnen maken."

Van maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 17.00 uur kan men terecht bij de Roggy. De hallen van voormalige Cuijkse broodfabriek zijn functioneel ingericht. "We hebben drie afdelingen. Plaza waar we huishoudelijke klusjes doen, de was verzorgen voor een voetbalvereniging en dozen vouwen voor een pizzeria in Cuijk. Bij tijd en wijlen zit die groep dan ook te smullen van overheerlijke pizza's."

Een andere groep is Industrie: "Hier maken we vliegengordijnen maar ook gaan we twee keer per week met een groep naar Henri Schein ( voorheen AUV) om daar in het bedrijf dozen te vouwen, te plakken en te stapelen. We maken ook de touwtjes aan 20.000 kaarten voor de Elfkroegentocht in Cuijk. Voor deze afdeling kunnen we wel wat licht werk gebruiken."

Op de derde groep zijn ze heel creatief. "Mooie producten die we verkopen. Bloempotten, schilderijen, speelgoedkisten, relatiegeschenken. Veel gaat op bestelling. Ook wordt er creatief werk van onze medewerkers tentoongesteld in bv Castella en verkocht. Dat loopt echt goed."

De jongste is 18 jaar en de oudste op dit moment 71 jaar. "Van verschillende culturen en vooral uit de gemeente Cuijk. De wettelijk tien kilometer wordt aangehouden. Binnen die straal moet er dagbesteding zijn. Onze medewerkers komen via het zorgkantoor, via de familie of via school. Er zijn medewerkers die hebben een combibaan zoals wij dat noemen. Die komen hier twee of drie dagen en zijn dan ook nog enkele dagen werkzaam op een zorgboerderij of bij een bakkerij."

De gemoedelijke en ontspannen sfeer in het gebouw verraadt dat iedereen met veel plezier bezig is. Jilesen: "We beginnen 's morgens met een kopje koffie en daarna gaat iedereen aan de slag. Maar we hebben ook vergaderingen met onze medewerkers. Dan kan men individuele wensen kenbaar maken. Iedereen mag hier een kijkje komen nemen. We zitten tegenover het IBN-gebouw aan de Korte Beijerd 3G" www.dichterbij.nl.

Meer berichten