De champagne werd ontkurkt bij de opening van de nieuwe MFA de Valuwe. (foto: Tom Oosthout)
De champagne werd ontkurkt bij de opening van de nieuwe MFA de Valuwe. (foto: Tom Oosthout)

De Valuwe heeft uniek gebouw

Onder zeer grote belangstelling vond de opening plaats van de nieuwe MFA (Multifunctionele Accommodatie) de Valuwe. De Jozefkerk van 1965 is de afgelopen maanden omgebouwd tot een zeer modern gemeenschapshuis. Wethouders Stoffels: "Deze Koningsdag 2018 krijgt extra glans met de ingebruikname van deze unieke accommodatie."

door Jos Janssen

Voordat de sprekers aan het woord kwamen werd op een ludiek wijze de verbinding getoond van de vijf grootste gebruikers. Van diverse kanten kwamen aan een groot gekleurd lint afgevaardigden gelopen van Intercultureel centrum Safina, kerk de Heilige Jozef, de wijkwinkel, Fysiotherapie Cuijk en de GGZ Brabant. Symbolisch werden de linten aan elkaar geknoopt voor het spreekgestoelte. Stoffels: "Het is geweldig dat dit gebouw behouden blijft voor de wijk. De open dag toonde al aan de grote interesse, de verbondenheid met elkaar en het enthousiasme onder alle betrokkenen. Deze mfa is het meest duurzame gebouw van onze gemeente. Ik feliciteer iedereen met dit krachtig hart van de wijk."

Voorzitter Stichting MFA de Valuwe stak zijn trots ook niet onder stoelen of banken. "Deze mfa maakt de wijk nog weer een beetje mooier. Complimenten aan de gemeente Cuijk, de bouwers maar zeker ook aan al die vrijwilligers die dit tot stand hebben gebracht. De toverwoorden voor dit gebouw zijn ontmoeten en verbinden. Het gaat een belangrijke rol in de wijk vervullen." Voor een uitermate vrolijk intermezzo zorgde van der Laan doordat hij plotseling gebeld werd vanuit de hemel door de grote aanjager van de vernieuwingen in de wijk de Valuwe Marius van den Elzen. "Je zult wel met veel plezier daar boven naar ons zitten te kijken waar je de hele verbouwing hebt kunnen volgen. Doe ook de groeten aan pastor Kees Michielse. Jullie mogen samen met ons vandaag ook erg trots zijn."

In eerste reacties van de gebruikers van de nieuwe mfa toonden zij ook allen hun blijdschap. Met ingang van 6 mei zal er de komende vijf jaar elke zondag om 11.00 een dienst zijn. "Met een kopje koffie na." Hans Klomp van de wijkwinkel: "We groeiden uit ons jasje. Nieuwe activiteiten kunnen hier gehouden worden. Met 36 kaarters zaten we vol. Nu kunnen er weer bij komen. Prachtig toch."

Stil genoot vrijwilliger Ruud Ewals van zijn bijzondere bijdrage aan de mfa. "Samen met Gerrit Josten heb ik de balie, de grote bar, barkast en tafelbladen mogen maken. Met plafondplanken uit de oude kerk zijn we zes maanden bezig geweest om deze te verwerken tot deze "nieuwe" aanwinsten. Eerst tekeningen gemaakt, flinke discussies gehad, getimmerd en veel gelijmd. We genieten nu allemaal van ons resultaat."

Meer berichten