De afgelopen weken hebben honderden kinderen tijdens schoolzwemmen Zwemmend redden geoefend. (foto: Tom Oosthout)
De afgelopen weken hebben honderden kinderen tijdens schoolzwemmen Zwemmend redden geoefend. (foto: Tom Oosthout)

Zwemmend redden voor kinderen

De afgelopen weken hebben 225 scholieren van alle basisscholen in Cuijk tijdens het schoolzwemmen Zwemmend redden geoefend. Een initiatief van Laco-Sportcentrum Cuijk en Reddingsbrigade Erica. Manager Leo Kelders: "De zwemeisen van het diploma zwemmen zijn veranderd. Men spreekt nu van zwemveilig. Dit initiatief is een ideale aansluiting."

door Jos Janssen

Kelders is de nieuwe manager van het Laco- Sportcentrum Cuijk: "Ik ben de opvolger van Peter van de Laarschot die hier vele jaren de leiding had. We hebben regelmatig overleg met de grote gebruikers als BVC badminton, zwemclub Merlet , VC Volt, Olympia gymnastiek, teakwonde- en judoverenigingen en Reddingsbrigade Erica. Erica kwam met het idee om alle scholen zwemmend redden aan te bieden in twee lessen. Wij leveren de instructeurs en de reddingsbrigade de deskundigen op hun terrein. Het plan is eerst voorgelegd bij de scholen en ze waren allemaal positief over dit initiatief. De eerste reacties van alle partijen zijn goed." Paul Verhoeven, voorzitter van Reddingsbrigade Erica: "Het is een waardevolle aanvulling op het schoolzwemmen. De leerlingen maken kennis met reddingsmiddelen en leren een pop opduiken. In de basis leer je eerst hoe je moet handelen als je zelf in de problemen komt en daarna hoe je iemand anders redt. Het is een educatieve sport die door jong en oud te beoefenen is. Elke zaterdagverzorgen wij zwemmend redden tussen 16.00 en 18.00 uur in Cuijk. De combinatie met het schoolzwemmen is indirect ook promotie voor onze vereniging. Een geslaagd initiatief."

Rosalie en Renee, twee vrijwilligers van de reddingsbrigade, ervoeren hoe het is om een schoolklas zwemmend redden te leren. "De kinderen zijn enthousiast. We hebben ze geleerd hoe ze reddingsmiddelen kunnen gebruiken. Het leren drijven komt nog eens goed aan bod. De ouders mochten bij de tweede les komen kijken. Daar werd flink gebruik van gemaakt." Kelders: "Met een zwemdiploma A beheers je de vaardigheden voor een zwembad zonder attracties. Met zwemdiploma B beheers je vaardigheden voor een zwembad met attracties en met zwemdiploma C beheers je de vaardigheden voor een zwembad en attracties en openwater zonder stroming behalve de grote rivieren en de zee. Met deze twee lessen leren ze kennismaken met zwemmend redden." Verhoeven: "Onze vereniging heeft nog een nieuw initiatief. Er zijn plannen om binnenkort voorlichting te geven aan de bewoners van de Heeswijkse Kampen. Preventie is een belangrijke taak van ons, dat is erg nuttig in dit waterrijke gebied." Aanmelden proeflessen: info@reddingsbrigade-ercia.nl of website: www.reddingsbrigade-erica.nl.

Meer berichten