Lucia 2017 geldt als eyecatcher voor de beeldentuin in Cuijk. (foto: Jos Janssen)
Lucia 2017 geldt als eyecatcher voor de beeldentuin in Cuijk. (foto: Jos Janssen)

'Jonge dame patineren naar oudheid'

In de Cuijkse Beeldentuin is Lucia 2017 te bewonderen. Als eyecatcher staat ze recht tegenover de ingang. Een bronzen vrouwbeeld van de kunstenares Antoinette C.H. "Het is een jonge vrouw die ik met patineren naar de oudheid gebracht heb."

door Jos Janssen

"Daarmee wil ik oud en nieuw bij elkaar brengen. Het verleden koppelen aan de toekomst. Bezoekers komen bij mijn beeld tot rust en kunnen een overpeinzing maken over hun verleden maar ook hoe ze de toekomst zien." Als ondertitel heeft Antoinette op de sokkel laten zetten: "Ik laat me leiden door het feit dat ik sterfelijk ben." Het beeld van de Roosendaalse kunstenares is een van de elf nieuwe werken die dit seizoen in de Beeldentuin te zien zijn. Er staan vier vaste kunstwerken en veertien die nog een jaar blijven staan. Voorzitter Ton Bongartz van de Beeldentuin: "We gaan al weer het 21e seizoen in. In een jaar krijgen we ruim 5000 bezoekers. Veel uit Nederland maar zeker ook uit het buitenland." Op zondag 29 april om 12.00 uur is de officiële opening. De kunstenaars en andere belangstellenden worden uitgenodigd om voor het eerst de hele collectie te aanschouwen. Afgelopen weken hebben de medewerkers van de Beeldentuin hard gewerkt om elf kunstwerken te laten ophalen door de eigenaren en elf nieuwe te plaatsen. Daar zitten er bij van 300 kilo zwaarte. De opening van de tuin gaat gepaard met een woordje van de voorzitter, de wethouder, muziek door jonge leerlingen van kunstcentrum Muzelinck en een column. Dit jaar uitgesproken door de Bennekomse kunstenares Tineke Thielemans: "Hier in de Beeldentuin sta ik voor de derde keer. Nu met het beeld Wishful Thinking. Mijn eerste kunstwerk werd gepikt. De afhandeling van de schade was perfect geregeld. Het is toch wel jammer dat er mensen rondlopen die er niet van af kunnen blijven. Het beeld was toch min of meer een bepalend gebeuren in mijn kunstenaarstijd. In de column ga ik vertellen over mijn manier van werken. Mijn kunstwerken bestaan uit gedeeltes van mensen, een been, arm in combinatie vaak met dieren. Bijvoorbeeld slangen. Die beesten vind ik gewoon leuk, geheimzinnig, gevaarlijk. Zo'n dier versterkt het beeld. Heb een kunstwerk van brons gemaakt van twee appels waarop kindervoetjes staan en muisjes. Die voetjes hebben veters die de voeten uit elkaar trekken. Mijn filosofie er achter is dat kinderen veel te veel achter de computer zitten. Dat is niet de goeie wereld. Het beeld is een reactie daarop: geniet meer van het leven."

De Beeldentuin is na zondag 29 april iedere dag open (van 10.00 tot 17.00 uur) behalve 's maandags. www.beeldentuincuijk.nl

Meer berichten